Ново изследване: Пастата за зъби и водата за уста деактивират коронавируса

Източник: pixabay.com

Лабораторни проучвания показват, че пастите за зъби, съдържащи цинк и вода за уста с цетилпиридиниев хлорид (CPC), неутрализират вируса, причиняващ COVID-19 с 99,9%.

Тези проучвания са част от програма за научни изследвания, която включва клинични изследвания сред хора, заразени с вируса. Тя има за цел да оцени ефикасността на продуктите за грижа на устната кухина за намаляване на количеството на вируса в нея, като по този начин потенциално да се забави предаването на вируса COVID-19.

В лабораторните изследвания – първите по рода си, включващи паста за зъби – пасти за зъби неутрализират 99,9% от вируса след две минути контакт. Водите за уста са също толкова ефективни след 30 секунди.

Изследванията, завършени през октомври, бяха проведени в партньорство с Изследователския институт за обществено здраве на университета Rutgers и Регионалните лаборатории по биобезопасност, съобщи Офнюз.

Резултатите предполагат, че някои пасти за зъби и води за уста могат да помогнат за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2 – вирусът, който причинява COVID-19, чрез временно намаляване на количеството на вируса в устната кухина. Вирусът се разпространява чрез дихателни капчици или малки частици, произведени когато заразен човек кашля, киха, пее, говори или диша, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Едновременно с лабораторното проучване в института „Алберт Айнщайн“ в Сао Пауло, Бразилия, беше проведено клинично проучване, включващо около 50 хоспитализирани пациенти с COVID-19. Това проучване демонстрира способността на някои води за уста да намалят временно количеството на вируса в устата.

Изследователите планират да споделят своите открития в началото на декември. Допълнителни клинични изследвания за пасти за зъби и води за уста са в начален стадий в Rutgers, Института на Айнщайн и в Стоматологичното училище на Университета в Северна Каролина Адамс, като в тези проучвания участват около 260 души с COVID-19.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.