Свлачища затрупаха 7 деца и 4-ма възрастни в Смолян

Снимката е илюстративна.

Свлачища затрупаха 11 души в Смолян, а продължаващите валежи усложняват обстановката в града и областта, предаде БНР.

С най-голямо внимание са следят реките Черна и Арда при Смолян и Рудозем.

Активираха се няколко свлачища в Мадан и Неделино.

Тази нощ под стените на две постройки в областния град бяха затрупани общо 7 деца и четирима възрастни.

Всички бяха спасени, в болница остават най-сериозно пострадалите дете и жена.

Хората от ул. „Младост“ в областния град, на които беше съборена къщата от свляклата се земна маса, са настанени при свои роднини, съобщи зам.-кметът Марияна Цекова.

Общината подготвя резервни общински жилища, които се ползват при бедствени ситуации. Ще им бъдат осигурени и продукти от първа необходимост. На заседание на Общинския съвет ще бъде внесено и предложение да им бъде предоставен парцел, за да си построят нова къща.

През цялото денонощие са постъпвали сигнали за паднали камъни, активизирали се свлачища, наводнени приземни етажи, паднали дървета по пътя.

По селата обстановката също е усложнена. Навсякъде са предприети действия за ликвидиране на последиците, предизвикани от проливните дъждове.

Частично бедствено положение обявиха смолянските общини Доспат и Мадан. Най-тежка е ситуацията в село Барутин, където има наводнени домове, информира кметът Красимир Мантов:

„Досега не е била толкова голяма водата. При моста, където е най-ниската точка, над 3 метра е водата. Да видим… После ще преценим какви са ни щетите, каза кметът на Барутин“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.