Депутатите се върнаха на работа (обзор)

Снимка: НС, архив

Призовавам в предизборната кампания да избягваме внушенията за опасност от манипулация на изборните резултати, най-големият губещ ще бъде българската демокрация. С тези думи се обърна от парламентарната трибуна председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева при откриването на последната за това НС сесия, цитирана от БТА.

Днес депутатите се върнаха на работа след коледната ваканция.

Тя направи кратка ретроспекция на изминалите четири парламентарни години. Но подчерта, че „не е наша работа да правим цялостна оценка на дейността му“. Ние, смята Цвета Караянчева, които сме вътре, можем само да си припомним как през изтеклите четири години станахме свидетели на безценни моменти на единство като тържествата за 140 години от подписване на Търновската конституция. В същото време тя припомни за демонстративно опразвани парламентарни банки от опозицията, за видеовръзките с депутати от болничните им легла и стаи и за народни представители, които отказват да слагат маски.

Караянчева не подмина и протестите от лятото и издигнатата пред НС бесилка. Тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията помежду ни, когато е безпринципна, посочи тя.

Скоро ще влезем в предизборна кампания, предстоят първите парламентарни избори, организирани от правителството, в което ГЕРБ е големият коалиционен партньор, изтъкна още в изказването си председателят на парламента. Караянчева припомни, че още през септември миналата година е изпратила писма до европейските институции за наблюдателни мисии у нас по време на парламентарния вот.

ГЕРБ призова президентът да определи дата за изборите

ПГ на ГЕРБ призовава в декларация президентът Румен Радев да вземе час по-скоро решение за датата на изборите, настоя при откриването на последната пленарна сесия на 44-тия парламент председателят на групата д-р Даниела Дариткова.

Последната сесия започва в ситуация на здравна криза, предизвикана от коронавирус. Това, а не протестите или атаките на парламентарната или извънпарламентарната опозиция или атаките на различни олигарси са голямото предизвикателство пред управляващото мнозинство, отбеляза Дариткова.

Здравната криза и омекотяването на икономическите последици от нея са единственият възможен приоритет за правителството и управляващото мнозинство в настоящата ситуация. Запазването на всеки човешки живот и съхраняването на перспективите за бизнеса са единствените възможни мотивации за ефективна работа в края на мандата в настоящия парламент, каза тя.

ПГ на ГЕРБ е готова да се вслуша във всеки разумен глас, за да не допусне епидемията да мутира в хаос и безпътица, допълни Дариткова.

Ще продължим да работим и да подпомагаме с всички сили българските медици, българските учители и всички, които днес рискуват здравето си в името на живота, посочи Дариткова и отбеляза, че днес е важно да бъде почетена паметта на всички, загубили битката с коварната болест.

През изминалата сесия управляващото мнозинство удържа на натиска на опозицията и не се поддаде на провокациите, които целяха да хвърлят държавата и обществото в хаос и безвластие, отчете Дариткова. Тя благодари на колегите си, които с присъствието си в тази зала, са осигурили  нормалната работа на парламента.

Дариткова припомни, че при откриването на предишната сесия на 44-то Народно събрание президентът Румен Радев е поискал, по думите й, „страната да остане без парламент и без редовно правителство в пиковата фаза на здравната криза“.

„Днес ние сме убедени, че постъпихме правилно като не се съобразихме с неговите призиви, чиято несъстоятелност вече е видима за всички. С риск да понесем политически негативи представителите на партиите от управляващото мнозинство не се поддадохме на натиска и по този начин съхранихме възможността за вземане на важни решения в тежък за страната момент“, каза председателят на ПГ ГЕРБ. Дариткова бе категорична, че ако това не се е било случило, наред със здравната и икономическата, днес България е щяла да затъва и в политическа криза.

Тя отбеляза, че в ситуацията на политическа турболентност и протести, от ГЕРБ са чули гласа на протестиращите и изтъкна, че в същото време са видели неспособността на политическото им лидерство да формулира значими цели.

„В края на този управленски мандат, ние сме готови да приемем оценката на българските избиратели, каквато и да е тя, ще бъде мерило за ефективността на управлението. Не живеем с чувството на непогрешимост и сме наясно, както с отговорността, която носим, така и с грешките, които сме допуснали през последните четири години“, допълни Дариткова.

Имаме политическото основание да се гордеем с факта, че през последните четири години увеличихме двойно доходите на българските учители и по този начин поставихме образованието сред основните дългосрочни приоритети на нацията. Имаме силата да благодарим на опонентите си за постигнатия консенсус по отношение на условията за започване на преговорите между ЕС и Република Северна Македония, отбеляза Дариткова.

„На фона на тези значими теми, въпроси като коя да бъде датата на провеждане на парламентарните избори за нас са незначителни, те са важни само за онези, които през последната година отсъстваха от решаването на истински значимите проблеми пред обществеността. В контекста на непредвидимостта на хода на епидемията в цяла Европа разумното решение е изборите да бъдат проведени най-рано, за да се гарантира, че страната ще има работещ парламент в ситуация, в която трябва да се вземат важни решения. Призоваваме президентът Румен Радев да вземе час по-скоро решение за датата на изборите и по този начин да даде възможност на институциите и партиите да се подготвят за тях“, заяви Дариткова.

Председателят на парламетарната група на ГЕРБ призова да бъдат съхранени малкото полета на политически консенсус след изборите. „В тежки времена като днешното, България има нужда от единство и отговорни решения, затова въпреки политическите различия, които имаме с представителите на опозицията, ние ще продължим да ги възприемаме не като врагове, а като опоненти и като изразители на вижданията на значими групи от българското общество“, посочи Дариткова.

БСП иска отчет на правителството в какво състояние оставя България

Искаме отчет на правителството в какво състояние оставя България, но не онзи телевизионния, а истинския, защото ние ще го направим и ще търсим отговорност. Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова в изявлението си по повод началото на последната сесия на 44-то Народно събрание.

За тези четири години вие продължихте да развивате две паралелни Българии – една телевизионна и една реална, обърна се Нинова към управляващите. „От екраните чухме, че сме държавата с най-нисък дефицит в Европа, но реалната държава оставяте с 40 млрд. дълг, оставяте с факта, че сме най-бедни в Европа и с най-големи неравенства. Вашата е държава с рекордни инвестиции в производство, в заводи, които се откриват всеки ден и работни места, другата, реалната завърши 2020 г. с 380 хиляди нови безработни. В тази на управляващите вие се справяте най-добре с кризата, а в истинската България беше в един период първа по смъртност“, посочи лидерът на БСП.

Знаем, че след изборите ще има промяна, коментира тя и отбеляза, че ще работят за честни и прозрачни избори.

ДПС нарече ГЕРБ „вирус“

Предстоят, може би, най-важните след `89 г. насам избори, от тях зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена ог ГЕРБ, с „вируса ГЕРБ“, който унищожава демокрацията и свободата в България. Това заяви председателя на ПГ на ДПС и на партията Мустафа Карадайъ при откриването на последната за 44-то НС пленарна сесия.

Кризата – здравна, социална, икономическа, институционална, политическа – изисква тежки мерки и действия, посочи той. Към това лидерът на Движението прибави увеличаващото се недоверие в изборния процес, което налага отговорно поведение в името на мира и демокрацията. ДПС апелира към всички политици и към гражданското общество да бъдат съпричастни към избора в името на бъдещето на България.

С тази сесия ще затворим страницата на един противоречив и разнопосочен период от най-новата ни история – управление без реформи, лутане на управляващите, е равносметката на политическата сила.

Ковид кризата направи по-видимо истинското състояние на нещата, посочи Мустафа Карадайъ. Демокрацията е в упадък, напрежението расте, разделението се задълбочава, смятат от Движението.

Председателят му отбеляза още, че последната година ще бъде запомнена с „безобразното харчене“ и приет държавен бюджет с предизборни цели.

Гласуваните изменения в Изборния кодекс създадоха условия изборният процес не просто да се затрудни, а създадоха предпоставки за политическа нестабилност след вота – типично за управлението на ГЕРБ, посочи Карадайъ. Проблемите не само не се решават, а се създават нови, изтъкна той.

Бюджетът за тази година – „да дадем на всички, да са доволни“ – цели управляващите да си гарантират служебна победа, продължи председателят на ПГ на ДПС, но предупреди, че управляващите могат да бъдат изненадани от вота на избирателите.

Разделеното общество не може да има успех, разделението не може да ни изведе от кризата, избирателите ще кажат колко бързо страната ни ще успее да навакса изгубеното време, изтъкна Карадайъ. Той посочи, че тези, които ще дойдат на власт след вота, трябва да намерят изцеление на обществото и обединението му, от една страна, а от друга – изцеление от коронавируса.

Партията ще продължава отговорно да изпълнява своята мисия за гарантиране правата и свободите на хората, развитие на икономиката, заяви председателят й. ДПС отговорно ще представи програмата си за ускорено догонващо икономическо развитие, ще работи за чист въздух, вода, енергия, високи технологии, ще участва активно за реализиране на Зеления пакт на ЕС, стана ясно от изявлението на председателя на формацията.

Правителството трябва да изготви план за справяне с Ковид и икономическата криза, независимо от предизборния период, от него се изисква и да организира честни и спокойни избори, а участниците в тях да не забравят, че от езика на предизборната кампания зависи диалогът след вота, изтъкна още Мустафа Карадайъ. В противен случай, категоричен е той, ще сме свидетели на реторика, чиято основна характеристика реч на омразата, реторика, която продължава да създава напрежение.

Няма да позволим на страха, омразата и противопоставянето да блокират здравия разум, ще загърбим стереотипите, които пречат на обективността, декларира председателят на ДПС. В противен случай, смята той, ще се даде власт на хора, които създават кризи и бягат от отговорност, а спасението от подобни управленски модели е доста трудно.

 

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.