Иван Костов: Изборите трябва да са след Великден

„Имам притеснение от провеждане на избори в условие на коронакриза. При добро управление е възможно да се каже какъв е рискът, но такова няма. Трябваше да бъдат положени усилия за изследване и разбиране на риска“. Това каза пред БНР бившият премиер Иван Костов. 

Според него е трябвало да се направи тестуване на цялото население, за да е ясно какъв е процентът на инфектираните и съответно каква е вероятността за риск от заразяване в изборния ден.

По думите му властите трябва да имат готовност да създадат организация и при необходимост да наложат с една степен по-ограничен режим на извънредна епидемична обстановка:

„Вижда се, че за месец и половина този режим направи управляем риска за болничната система и намали силно смъртността. Това доказва, че властите имат средствата и начина да ограничат риска по време на избори, стига да започнат да го правят навреме. Рискът от заразяване ще бъде най-голям за членовете на изборните комисии. Той може да бъде елиминиран чрез тяхното масово ваксиниране. Основателен е аргументът за изтегляне на изборите след Великден“.

Според бившия премиер гласуването в големи салони или дори на палатки на открито в училищни дворове е уместно.

Според Костов най-големият риск е за политическото представителство, защото „епидемичната обстановка ще затрудни кампанията на по-малките партии“.

В предаването „12+3“ Костов допълни:

„Освен от риск от заразяване има и риск за самото политическо представителство, което ще се излъчи по време на изборите. Обявената епидемична обстановка ще затрудни предизборната кампания, особено за малките партии… Ако започне отново повишаване на случаите на заразяване, ще се въведат нови ограничения, а това ще направи невъзможен контактът на партиите с избирателите. От това само ГЕРБ ще спечелят… Равнопоставеността между партиите по време на кампанията може да се запази, ако спрем проправителствената медийна пропаганда“.

Костов изтъкна, че „нисък процент гласували“, води до „безсилни власти“, с „много малко обществено доверие“.

„Ако власта е слаба може да се влезе в нов цикъл на политическа нестабилност“, прогнозира Костов.

Той бе категоричен, че предложението за видеонаблюдение на броенето на бюлетините не е екзотично при съвременните технологични възможности.

„Това че властите не ги познават не ги извинява. Не им дава основание да ги определят като екзотични. Неразбиране и непознаване на съвременните възможности. Не е високо нивото на политиците, не може да се очаква точно от тези да си дават сметка докъде е стигнала технологията. 11 500-11 600 камери струват пренебрежимо малко пари ако се стимулира доверието на хората да гласуват“, заяви Костов.

Той не се притеснява и от машинното гласуване, както и от гласуването по пощата.

„Да не се държим като че ли сме някакви третокласни европейци, да се съмняваме в самите себе си. Ние сме същите като всички останали, дори в определени моменти се държим по-прилично, по-сдържано. Не сме различни от тези, които гласуват машинно и по пощата. Защо да не се гласува по пощата? Какво пречи да се гласува? Ако няма доверие в българските пощи човек няма да си пусне гласа. Но много страни, напреднали демокрации, гласуват. Защо да не гласуваме ние? Проблемът не е в хората, а в институциите, те не могат да го направят“, заяви Костов.

2 Comments

  1. Медийната проправителствена пропаганда да спрем , но да се вихрят фалшивите новини на Информиран .нет на Бабикян- няма да спираме, на Слави телевизията , дето от мръсно по мръсно се нагнетява и открито се лъже – също няма да спираме , Червената телевизияна БСП няма да се спира , която плюе, храчи властта , манипулира , откровенно лъже, ще говория от сутрин до вечер. Абе , Костов- виждаме , че се опитваш да намърдаш Хр. Иванов и прокурора на Т Живковата власт Атанас Атанасов в националните телевизии, които от омраза и злъч , чак не могат да си поемат дъх, ама не съм съгласен. Това е комунистическа дескриминация- ще слушаш мен какво говоря , ще ми вярваш , защото аз го казвам , нищо , че те гледам и те лъжа, и …молчат- не разсуждат- по Сталински.Ай стига вече , другарю политпросветчик от руски тип.Властта трябва да разказва по националните медии , какво е свършила, за което сме я избрали. Всичко и подробно- с филми , какво е заварила, каво е обещала и до къде е стигнала. А ти Костов ще те запомним с това , че ….намали пенсиите двойно и тройно- взема от пенсионерите , не от бизнесмените и руските енергийни милионери , продаде авиокомпания Балкан за жълти стотини, след това тези , на който я продаде, осъди държавата за милиони-пък , че и платихме и…раздаде предприятията за по един лев на сулю и пулю и те спечелиха като ги нарязаха на скраб и сега , чак сега , при тази власт , им търсят сметка, създаде приватизаторите олигарси.Твойта подопечна, мераклийка за власт, още не е обяснила – как е купила Техноимпекс за хиляди , а го продаде за милиони…Къде са патите????И ти ли се облажи- иначе от къде е този разкош , в който живееш- само не казвай , че от честен труд- защото и аз се трудя честно , ама не мога да правя кужи фондации за пране на пари.Затова млъкни и се скрий.Там , където си дал акъл „трева не е поникнало“

Коментарите са ограничени.