Ето какво „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“

„Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“ е новото бижу в библиотеката на издателство „Точица“.

Биографията на прочутия художник, разказана за деца, е дело на Зорница Христова, а оформлението е поверено на Миглена Папазова.

“Нарисува за децата – Вадим Лазаркевич” така прочутият маестро е подписвал незабравимите детски книжки, които е илюстрирал.

Вадим Лазаркевич е едно от най-важните имена в книжната история на българските семейства, защото илюстрираните от него книги – „Работна Мецана“, „Гъбарко“, „Маскираната лисица“, „Патиланци“, „Веселите футболисти“ и др. се предават с любов от едно пораснало дете на собствените му деца и внуци.

Освен това той е важна част от историята на българската детска литература, защото е работил с най-големите ни детски писатели, илюстрирал е списания и буквари, стоял е зад детските поредици на едно от най-успешните издателства преди 1944 г.

Неговата история съдържа ключ към нашата собствена.
И все пак за нея се знае много малко. Вероятно защото белогвардейският му произход и пристигането му в България като руски емигрант го правят политически подозрителна личност – поне в епохата на комунизма. Освен това е чужденец.

„Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“ е книга, написана след обстойно проучване на библиографията на художника, разговори с наследниците, търсене на лични негови спомени и записи.

Тя е обърната към децата – за да отговори на въпросите какво значи да си художник, с какво рисунките се различават от фотографиите, какво значи да наблюдаваш и рисуваш характери.

В книгата са показани познати и непознати рисунки на Лазаркевич – от студентските му ескизи през рисунки на софийския му дом до недовършен комикс, скрити автопортрети и знаковите герои от най-любимите негови книги.

Художественото оформление е дело на Миглена Папазова, успяла майсторски да съчетае елементи от различни книги и периоди, като в същото време покаже и героя, който обичайно остава в сянка – самият Вадим Лазаркевич.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.