Ето какво „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“

„Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“ е новото бижу в библиотеката на издателство „Точица“.

Биографията на прочутия художник, разказана за деца, е дело на Зорница Христова, а оформлението е поверено на Миглена Папазова.

“Нарисува за децата – Вадим Лазаркевич” така прочутият маестро е подписвал незабравимите детски книжки, които е илюстрирал.

Вадим Лазаркевич е едно от най-важните имена в книжната история на българските семейства, защото илюстрираните от него книги – „Работна Мецана“, „Гъбарко“, „Маскираната лисица“, „Патиланци“, „Веселите футболисти“ и др. се предават с любов от едно пораснало дете на собствените му деца и внуци.

Освен това той е важна част от историята на българската детска литература, защото е работил с най-големите ни детски писатели, илюстрирал е списания и буквари, стоял е зад детските поредици на едно от най-успешните издателства преди 1944 г.

Неговата история съдържа ключ към нашата собствена.
И все пак за нея се знае много малко. Вероятно защото белогвардейският му произход и пристигането му в България като руски емигрант го правят политически подозрителна личност – поне в епохата на комунизма. Освен това е чужденец.

„Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“ е книга, написана след обстойно проучване на библиографията на художника, разговори с наследниците, търсене на лични негови спомени и записи.

Тя е обърната към децата – за да отговори на въпросите какво значи да си художник, с какво рисунките се различават от фотографиите, какво значи да наблюдаваш и рисуваш характери.

В книгата са показани познати и непознати рисунки на Лазаркевич – от студентските му ескизи през рисунки на софийския му дом до недовършен комикс, скрити автопортрети и знаковите герои от най-любимите негови книги.

Художественото оформление е дело на Миглена Папазова, успяла майсторски да съчетае елементи от различни книги и периоди, като в същото време покаже и героя, който обичайно остава в сянка – самият Вадим Лазаркевич.

Можете да поръчате книгата ТУК.