Режисьорът Владлен Александров: Хората искат да бъдат щастливи в едно нещастливо време

Владлен Александров

Даниел Димитров, БТА

Кирил Ефремов, Рада Кайрякова и Силвия Лулчева – три от звездите на Сатирата, се впускат в почти бясно любовно приключение, затворено в триъгълник, от който като че ли няма измъкване. Това се случва на сцената, в премиерния спектакъл „Искам Вашия мъж“. Режисьорът Владлен Александров определя този „чуден разказ за света на любовта“ като смешен, абсурден, сатиричен и комичен филм за надеждата.

„Искам Вашия мъж“ е написана от Михаил Николаевич Задорнов (1948-2017), роден в Юрмала, в бившата Латвийска ССР, в артистично семейство. Баща му Николай Задорнов е известен писател от Рига, а майката Елена Матусевич (1909-1992) произхожда от стар род, чиито корени стигат до полския крал Стефан Батори. Родителите искат синът им да стане инженер, затова той отива в Москва и завършва институт. В началото на 80-те години обаче започва кариера като хуморист, а по-късно с усмивка си спомня за своето „инженерно“ минало.

„Искам Вашия мъж“ е в превод на Боряна Пашева. Сценографията е на Боряна Семерджиева.

Владлен Александров разказва с какво го е провокирал текста на Задорнов, какви са посланията на представлението, какво очаква от публиката и как е работил с актьорите.

– Г-н Александров, с какво Ви провокира тази пиеса?
Владлен Александров: Най-важното нещо е, че това е един изключително неочакван и безкомпромисен поглед върху взаимоотношенията на мъжа и жената. Текстът върви по ръба на драматичното и смешното. Общо взето, той говори за познати неща, за взаимоотношения между мъж и жена, семейство… Намесва се третата точка от триъгълника – любовницата на мъжа, борбата на двете жени за този мъж, надмощието една над друга.
Аз лично открих един особен жанр, който не се среща често по нашите сцени – така наречената трагикомедия. Затова беше провокация да се захвана с този текст.

– Какво очаквате от публиката – да се смее повече, или да се замисля над това, което се случва на сцената?
В.А.: Мисля, че и двете. Опитали сме се да направим по-универсален спектакъл – на който публиката да се смее, и в същото време да поглежда сериозно на своите домашни взаимоотношения, на своите човешки преживявания…
Сега живеем в една по-затворена ситуация. Подобна е ситуацията и в самата пиеса. Имаме една много затворена случка в един апартамент, в който трима човека буквално ще се изядат в борбата си за доказване на собствената правота, на собствената си позиция, на собствените си чувства. Всеки се бори за своята територия на чувствата.
Не мога да кажа обаче, че пиесата е абсолютно адекватна на времето и тази пандемия, в която живеем. Това просто е една универсална пиеса за любовта.

– Това модел или антимодел на семейството е?
В.А.: В някакъв смисъл е хем модел, хем антимодел. Познаваме страшно много случки на изневери, на двойствен живот. Защото в пиесата става въпрос точно за това – за двойствения живот на един мъж. Цялата история, е че нашите герои искат да бъдат щастливи.
Как човек да открие щастието? Как да откриеш щастието чрез любовта? Това е поуката и смисъла в действието на тези хора – те просто искат да бъдат щастливи в едно нещастливо време.

– Как избрахте актьорите за този спектакъл?
В.А.: Прекрасни и изключително силни актьори – Силвия Лулчева, Рада Кайрякова и Кирил Ефремов – едни от основните и водещи имена на Сатиричния театър и добре познати на нашата публика. С тях се работи много лесно, защото са изключително рефлективни. Това са хора, които абсолютно разбират и схващат смисъла на действието и на това, което се работи. Така че в много отношения, изпитвах голяма радост, че се срещнахме.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.