Ангел Кунчев: България е девета по смъртност от COVID-19 в ЕС

Доц. Ангел Кунчев

Страната ни е на девето място по смъртност от COVID-19 в ЕС и на 27 място по заболеваемост, каза по време на брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

Той посочи, че най-ниската заболеваемост към днешна дата се наблюдава в Разград, Търговище, Кърджали, а най-висока – във Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Тенденцията, на база 14-дневна заболеваемост, е оптимистична, важното е тя да се запази, добави той.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов смята, че там, където свърша информацията, започва страхът. Една от главните ни цели е българските граждани да са едни от най-информираните граждани в ЕС. Министър Ангелов изрази благодарност към всички медици, които продължават да дават най-доброто от себе си, така че гражданите да бъдат информирани. Министър Ангелов благодари и на медиите. Доверието, което се изгради, доведе до няколко важни резултата – наблюдава се повишаване на ръста на желаещите сред медиците и другите граждани да се ваксинират. Държавата е осигурила ваксини за всички, подчерта той.

Въпросът с ваксините да не се политизира, призова министър Ангелов. Нека българските граждани ясно да разберат, че доверие се печели само с ясни резултати и с ясен пример, доверието се заслужава, доверието не се иска, добави още той.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.