Цветан Цветанов: Симпатизантите и членовете на ГЕРБ трябва да знаят кой реди листите им

Цветан Цветанов

Вместо да изпълнява функциите си на министър-председател, Борисов обикаля с джипката, коментира председателят на ПП „Републиканци за България“ 

Енергийните зависимости от Русия

Борисов в типично негов стил не иска да ни се сърдят руснаците и Путин за позицията му за Алексей Навални. Но от това „сърдене“ Борисов превърна страната ни в зависима от енергийните проекти. Това за пореден път показва, че Борисов има определена зависимост от прокарването на руските интереси на територията на страната, което е в ущърб на националните интереси и за сметка на българския данъкоплатец, каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в интервю за предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и TV 1.

Цветанов припомни за пасивното отношение на премиера и за случая „Скрипал“ и как публично го е порицал за реакцията му и подчерта, че човек трябва да е много последователен в принципната си позиция.

„С „Турски поток“ виждаме, че по всяка вероятност страната ни ще бъде санкционирана от европейските регулатори, а българският потребител ще се окаже, че субсидира преминаването на газ през България. От тази гледна точка трябва да има много по-силна опозиция в българския парламент, която да изрази своето мнение, но виждаме, че БСП и ГЕРБ в тази ситуация се пресичат и са заедно. ДПС в техен стил ще замълчат и няма никаква яснота за този договор“, заяви Цветанов.

„Въпросът, който зададох към управляващите и по-точно към Теменужка Петкова, Томислав Дончев и към Бойко Борисов, имало ли е срещи между тях и хора от забранителния списък на ЕС и на САЩ, на територията на страната и извън пределите й. От тази гледна точка виждаме, че вече 4 ден няма абсолютно никакъв отговор“.

Цветан Цветанов каза, че иска да получи отговор на зададения от негова страна въпрос, за да може да продължи. Той подчерта, че пита за лица, които са били свързани с „Южен поток“ – сериозни хора и фактори, които са участвали активно, в това което се е случвало. Разговорите са били проведени преди започването на „Турски поток“.

По думите му „Турски поток“ е философията на „Южен поток“, но с много по-малко обем газ, който трябва да премине през това трасе.

Като цел на тези разговори той определя резултатът, който имаме днес – „Турски поток“, 3 млрд. лв. с инвеститор Булгартрансгаз и риск от този проект да е изцяло за сметка на българската страна. Русия няма никакъв инвеститорски елемент, а е била само изпълнител на този проект.

Поради липсата на парламентарен контрол към изпълнителната власт, липсата на реална опозиция в българския парламент, се стигна до това състояние и сме свидетели на това, което се опитва да направи правителството, с обявяването за изграждането на площадка на 7 реактор на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде изграден с платеното оборудване от „Белене“.

„Преди година и половина „Турски поток“ се представяше като нещо изключително важно за енергийната сигурност на страната, а в момента виждаме само вход и изход без абсолютно никакви разклонения“, припомни той.

Цветанов подчерта, че винаги се е противопоставял от зависимост към Русия, а Борисов е казвал, че ще правим газов хъб, а в момента такъв няма. „Казваше, че ще има концесионни такси за страната, а ние виждаме дълг от 3 млрд. лв. и риск за страната ни“.

Председателят на „Републиканци за България“ каза, че в един следващ парламент, една анкентна комисия и възстановяване на парламентаризма в тази му функция, да е контрол на изпълнителната власт, ще могат да излязат много истини.

„За съжаление това ще се случи след изборите, а до тогава ще ни се пускат съответните фейк новини за това колко е хубав и успешен този проект за България“, каза Цветанов.

Симбиозата ГЕРБ-ДПС

„Тази симбиоза, особено на местните избори през 2019 г., беше много силно изразена, а за голямо съжаление продължава и днес“, коментира той.

Цветанов даде за пример освобождаването на трима министри от Борисов за това, че те са част от подкрепата, която получават от ДПС. „Това бяха финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов. Това показа много ясно, че има такава симбиоза, има такава зависимост. Още по-голям ще бъде въпросът, на който ще трябва да се отговаря в предстоящите избори – кой в момента реди листите на ПП ГЕРБ?“, заяви Цветан Цветанов.

„Това трябва да се знае от честните, трудолюбивите и стойностните симпатизанти на ГЕРБ. Реденето на листите не е на политически принцип и това, което трябва да направят като номинации съответните областни и общински структури. Това което има като коментар от бивши колеги и хора, които напускат ГЕРБ е, че това се прави от Владислав Горанов, Георги Харизанов и по всяка вероятност някой от тези министри ще намери водаческо място в листите на предстоящите парламентарни избори.

Много е важно симпатизантите и членовете на ГЕРБ, които са гласували системно, да разберат истината за тази симбиоза ДПС и ГЕРБ. Ако се върнем само преди година в ловното стопанство „Паламара“ при Бейзад, който беше областният лидер на ДПС, редовно са се провеждали партийните срещи за обсъждане на варианти за местната власт, където са прикривани съответните кандидати на ДПС или на ГЕРБ, в присъствието на премиера и тогавашния областен лидер. Той по-късно беше изключен от ДПС, но пак е част от менторството, което показва в региона, познавайки много добре обстановката“, даде за пример Цветан Цветанов.

„Всяка една законова промяна сега, дистанцирайки се от законодателните промени, които трябва да бъдат направени в изборното законодателство е още едно доказателство от тази зависимост. Търсят се механизми, по които ДСП и ГЕРБ да бъдат взаимносвързани във времето“.

Цветанов призова областният ръководител на ГЕРБ – Бургас Димитър Бойчев и кметът Димитър Николов да дадат обяснение за Росенец.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори всичко ще бъде по течението, който успее да се закачи и бъде посочен от Горанов, Харизанов и Борисов, ще чака да види каква е ситуацията.

Цветанов определи живота си извън ГЕРБ като много по-хубав.

Скандалът с поръчаните ваксини от „Астра Зенека“

„Няма фармацевтична компания с представители в националните държави, които да са участвали в някакво подобно разпределение. Разговорите, които се водят са между ЕК и съответните фармацевтични компании. Твърденията за повече дози за България заради връзка с майката на българския евродепутат Ева Майдел са по-скоро спекулативни“, е мнението му.

Скандалът около избирането на Виолета Сечкова за почетен консул на Република Корея

„Не бих дал коментар за г-жа Сечкова. МВнР трябваше да даде много ясна оценка защо прави и приема това предложение. Нека да си припомним, че точно външно министерство Екатерина Захариева и Бойко Борисов предложиха за Северна Македония едно лице Орце Камчев, което беше доста компрометирано като репутация и беше част от стария режим на Никола Груевски.

По-важно е какво се случва с обкръжението на Борисов и близките на Сечкова. Нека да попитаме Борисов 2019 г., Сталийски и депутатът от ДПС Камен Костадинов дали са провеждали срещи координирано във Великотърновска, Ловешка и Плевенска област, за да говорят как да се преливат гласове, как да се пренасочват и да се правят съответните изборни победи, и да се покаже тази зависимост“, подкани Цветанов.

Липсата на плурализъм в медиите

Цветан Цветанов за пореден път определи БНТ като казионна телевизия, която обслужва само и единствено управляващите и затова са протестите с исканията за оставката на Емил Кошлуков.

Цветанов заяви, че никога не е имал влияние върху медиите, затова и много пъти е бил и критикуван.

Неяснотата за реалния собственик на Нова телевизия води до определени предпоставки за притеснения.

Попитан ще приеме ли поканата на Корнелия Нинова за среща на 20 партии и неправителствени организации, по отношение на честния вот Цветан Цветанов каза: „От „Републиканци за България“ правим всичко възможно да подкрепим всяка една инициатива, която да гарантира честния вот, има 12 070 секции, които трябва да бъдат обезпечени с наблюдатели и със съответните застъпници. За мен е много важно какви са правилата и какви са критериите. Нямаме такава покана и не бих искал да се ангажирам пряко. Смятам, че това което ще се случи там е една говорилня и няма да има никакви резултати. За нас по-важно е да работим с избирателите. От „Републиканци за България“ искаме да се обърнем към негласуващите, защото това, което се прави, е за бъдещето на нашите деца“.

Постоянното присъствие на Борисов в медиите не дава добър отзвук за него у хората по страната.

„В поредицата от срещи, които съм направил хората казват, че не знаят дали ще отиде някой да гласува за партия, чиито лидер се държи така.

Смятам, че много ясно трябва да има разделение на функциите, които изпълнява един министър-председател, политиките, които очертава и хоризонтът, който трябва да виждат българските граждани.

Нямаме хоризонт и говорим само за днес, за това което се случва, обикаляйки в една джипка. Виждаме една ротация, която изиграва добра роля със смяната на министри в тези пътувания, но нямаме никакъв ефект за перспективата и бъдещето на страната ни“, каза още той.

13 Comments

 1. Дааа, човешката злоба и завист нямат граници.Цецко, ти , скъпи, кажи , кой ти финансира партията?Кой ти даде милионите , за да участваш в тези избори. Ти кажи от къде са парите ти, защото медийно участие, сайтове това струва пари, мнооого пари.После ние ще мислим дали изобщо да ти обръщаме внимание.Вярно ли е , че са ти дали 5 милиона за да работиш срещу развитието на България и за сваляне на избирателната активност и намаляването на шансовете на ГЕРБ за голямо мнозинство , за да се набутат Славчо чалгаря , Р.Радев руския президент, Майчето Дебъ и още боклуци?Всичко , което говориш е такава простотия…как да е лошо , че показва Борисов какво е построил, че проявява уважение към малкияя човек- виж колко народ излиза да го посрещне по малките населени места. Той не работи в синхрон с ДПС, той КРАДЕ електорат на ДПС,изопачаваш истината глупакооо.Борисов е политик- да си политик , значи да умееш да се договориш и със свои и с чужди, което той прави ПЕРФЕКТНО:и с руснаци , и с турци , и с македонци , въпреки стъкмените по руски модел скандали , и със сърби и с Америка и с Европейските лидери- много ви боли заради това. Няма зависимост към Русия, руснаците имат финансов интерес – те не могат да си позволят да изгубят нашите територии и влияние върху българските русофили, и затова ви измислиха вас-зависимите до мозъка на костите, я виж колко сте много- Майче Румчо, , пак Румчо,Славчо,Корни, недоразумението Бабикян и сие, всички сте от една каса. До сега работеха с олигарсите – през техните сметки ви финансираха , а гл . прокурор ги запорира, бастардиса, затова си гризете лактите и щели да сменят закони- смех… и парите секнаха , затова е толкова вяло, но ти???….. и не омаловажавай направеното по газовите връзки- в условия на пандемия , когато съседите са в локдаун , се забавя ,но не спира строителството.На кого ги дрънкате тези глупости. А ти , кажи кой ти плаща ?

 2. “ Виждаме една ротация, която изиграва добра роля със смяната на министри в тези пътувания, но нямаме никакъв ефект за перспективата и бъдещето на страната ни“
  Кой мисли за страна ни и в перспектива за нея, важното е само личният интерес и задържането на власт всичко друго е с второстепенно значение!

 3. Най-голямата грешка на Бойко беше, че изгони Цецо! За щастие грешката е непоправима… 😉

 4. Прoмeнитe в Избoрния кoдeкc ca нeoбхoдимocт oт гoдини. Адмирации, толкова факти излизат наяве, толкова въпроси се задават – интересно, ще следя развръзката!

 5. Крайно време е нещата в България да бъдат променени! Борисов е първото нещо!

 6. Най-голямата грешка на Борисов беше Цецо! За щастие грешката е поправена!

  • Не мисля, че почитателите на ГЕРБ са глупави и трябва да разберат, че са предадени от Бойко

  • Немаш грижа за „почитателите“ на Бойко! А кой кого е предал предстои да видим!

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.