Ден на почит към жертвите на комунистическия режим

Снимка: pixabay.com

1 февруари е Ден за почит към жертвите на комунистическия режим. Началото на тази традиция е поставено преди 10 години.

На тази дата през 1945 г. първи състав на Народния съд обявява смъртните присъди на тримата регенти на малолетния цар, 67 депутати, 22-ма министри начело с министър-председателите акад. Богдан Филов, Иван Багрянов и Добри Божилов, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници. Спасява се от смърт само последният премиер Константин Муравиев с присъда от 15 години затвор. Смъртните присъди са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари.

По инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов  от 2011 г. 1 февруари се отбелязва официално като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

В столицата днес граждани и политически формации ще поднесат цветя пред Мемориала в тяхна памет в парка пред Националния дворец на културата.

В Плевен ще бъде отслужена панихида пред паметника на загиналите и репресираните от 11 часа пред паметника в Гаровата градинка на площад „Иван Миндиликов“. Христо Таслаков от Демократична България – обединени, припомни, че тази година се навършват 76 години от първите присъди на т.н. „Народен съд“:
„Отбелязваме този ден, защото, ако човек не си помни историята е осъден да повтаря едни и същи грешки. Знаете, един злощастен ден за България, за българската държава, българската демокрация, българския народ. Почитаме изтребването на елита на тогавашна България, от което изтребване все още не можем да се оправим. Също така е много важно да напомняме на новите млади поколения, които идват, какво се е случило, за да не се случва отново“.
Във Фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов изказа почитта си към жертвите на комунистическия режим. Той подчертава, че само обективното познаване на миналото може да ни даде нужните поуки за бъдещето. Премиерът поставя като акцент, че днес страната ни е уважаван член на Европейския съюз, който е гарант за спазването на човешките права и демократичните принципи.