Какво ново в Белия дом: Дисциплина, кучета и социално дистанциране

Джеф Мейсън и Стив Холанд от Ройтерс, превод БТА

Сутринта на 20 януари, само часове преди Джо Байдън да пристигне в Белия дом като 46-ият президент на САЩ, на бюрото на охраната на входа към Западното крило, в което се намират най-важните кабинети в американското президентство, включително Овалният, беше поставена прозрачна плексигласова преграда.

Това беше малък, но забележим признак, че нещата се променят: предпазните мерки срещу КОВИД-19, които липсваха в Белия дом през последната година от управлението на президента Доналд Тръмп, при управлението на Байдън ще станат обичайна част от живота в Белия дом.

Като се започне от задължителното носене на маски и се стигне до новия подход на информиране на обществеността, стилът на пълно владеене на ситуацията, което демократът демонстрира, бележи рязка промяна в сравнение с бомбастичността и непостоянството при републиканеца Тръмп, бизнесмен и бивша звезда от телевизионно риалити.

„Ето така изглежда нормалността“, заяви посланик Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на Тръмп, помолен да коментира правителството на Байдън. „Определено е истина мнението, че ако един президент не може да ръководи Белия дом, той не може да ръководи и останалата част (от правителството).“

Стратегията за управление на Белия дом, която беше критикувана остро и от двете партии в американския Конгрес, че е хаотична, вече я няма и е заменена с послание за дисциплина и нетърпимост към изтичането на информация.

Всеки нов президент обикновено се радва на период на спокойствие в самото начало на управлението си.

Изследване на „Морнинг Консулт Политикал Интелиджънс“ показа, че през първите няколко дни на поста одобрението на избирателите за дейността на Байдън е 56 процента. Но популярността може да се окаже плаваща величина.

КУЧЕТАТА И БРИФИНГИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ

Промените в Белия дом са в изобилие, като се започне от най-прозаичните неща и се стигне до най-сериозните. На Южната морава отново има кучета. В залата за пресконференции отново има редовен брифинг за медиите, със задаване на уточняващи въпроси и обосновани отговори.

Самият Байдън превърна единството и цивилизоваността в свои основни послания.

„Можем да се отнасяме един към друг с уважение и достойнство. Можем да обединим сили, да спрем да крещим и да снижим градуса“, каза Байдън в речта си на официалната церемония по встъпването му в длъжност. „Защото без единство, няма мир, само горчивина и ярост; няма прогрес, има само изтощителен гняв; няма нация, а държава на хаоса.“

Тръмп доминираше информационния поток, превръщайки го в шоу, в което той беше основната фигура, редовно скачайки от тема на тема.

Екипът на Байдън от своя страна има конкретна тема всеки ден, а самият президент систематично подписва укази, с които отменя политическите решения на предшественика си едно след друго.

Профилът на Тръмп в Туитър, който беше основна част от президентстването му с ежедневни, ако не и ежечасни гневни и провокативни послания, беше временно спрян след размириците с участието на негови привърженици на 6 януари на Капитолия.

Байдън използва публикациите си в Туитър, за да постига политическите си цели и от време на време да прави забавни коментари, като например когато разсея объркването кой е любимият му сладолед.
„Мога да потвърдя, че това е (сладолед) с парченца шоколад.“

МАСКИ В БЕЛИЯ ДОМ И МНОГООБРАЗИЕ

Снимка от туитър акаунта на Джо Байдън.

Подходът на Белия дом при Байдън към коронавирусната пандемия, която отне живота на 430 000 души в САЩ, е една от най-драстичните разлики.

Тръмп редовно не носеше маска, а повечето официални лица правеха същото, когато бяха около него. С вируса се заразиха много хора от екипа му в Белия дом, включително и самият той.

Байдън направи задължително носенето на маски във федерални учреждения. На обществени прояви той и другите официални лица спазват здравните предписания за социална дистанция.

Новият президент изиска от назначените от него хора да подпишат етични декларации, включващи забрана да се приемат подаръци от регистрирани лобисти и лобистки организации.

Той демонстрира и многообразие. Вицепрезидентът Камала Харис – която е първата жена, чернокож човек и американец от азиатски произход на този пост – е на разположение за събитие след събитие.

Макар че Байдън също има своя дял бели мъже съветници, други членове на екипа като финансовият министър Джанет Йелън и министърът на отбраната Лойд Остин, съответно първата жена и първият чернокож човек на тези постове, представиха Америка по начин, по който екипът на Тръмп не го правеше.

Призивът на Байдън за загърбване на поляризиращите години на Тръмп ще бъде подложен на изпитание, когато законодателният му дневен ред се натъкне на съпротивата на републиканците на Капитолия и на либералните законодатели, които искат дръзки реформи.

„В краткосрочен план градусът на напрежението определено ще се понижи и въпреки случилото се само преди няколко седмици на Капитолия, хората се успокояват“, каза Дъг Хей, стратег от Републиканската партия.

„Байдън е в прекрасната позиция да сключи онези сделки, които Тръмп постоянно казваше, че може да постигне, но така и не успя“, заяви той, но добави, че „това не означава, че ще бъде лесно“.