„Маймунската кожа“ от Борис Априлов с чисто ново издание

Корицата е дело на Мира Мирославова.

„Маймунската кожа“ на Борис Априлов е най-новата книга в библиотеката на издателство „Ракета“. Корицата на изящния том е дело на Мира Мирославова.

„Маймунската кожа“ на Борис Априлов излиза за първи път в самостоятелна книга. До този момент абстрактната повест е била част от сборник с разкази и повести на писателя, издадени от дъщеря му Джина Василева през 2014 г.

Това е история, вдъхновена от истински случай – за доброволната изолация, живота в чужда кожа и африканско пътешествие, разказват издателите от „Ракета“.

Къде е границата между животното и човека? Кое ни прави хора и кое – зверове? Когато губим човешкия си облик, губим ли и човешкото в себе си? Ще разпознаем ли свои копнежи в един наглед невъзможен сценарий? Петър Манев се отправя на необичайно пътешествие – както в джунглата, така и в своя вътрешен свят. Облечен и живеещ като маймуна, геологът постепенно забравя своята вродена природа. От време на време сънува единствено любовниците от близкото си минало.

Атанас Василев Джавков (1921-1995), с литературен псевдоним Борис Априлов, е български писател, хуморист и драматург, известен със своите разкази, пиеси и филми, но най-много – със своите творби за деца. През есента на 2019 г. беше издаден романът „Великата суета“, а след това и сборникът с разкази „Сладка морска сол“.

Роден е на 21 март в Малко Търново, България, където семействата на родителите му са намерили убежище след прогонването на българите от Източна Тракия, Турция. Фамилията на баща му е живяла заможно в Лозенград, а майка му Нанка Джебкова е неграмотно сираче от село. Скоро след раждането му семейството се премества в Бургас, където се ражда брат му Георги Василев Джавков.

Атанас в Бургас и още в гимназията публикува разкази, фейлетони и стихотворения в местните вестници. През 1945 г. се жени за Шела (Рашел) Аврам Коен. Живеят заедно до края на живота си, имат 2 дъщери – художничка Джина Василева (р. 1945) и Лора Василева – писателка (1950-1991). През 1947 г. е поканен от Радой Ралин да работи във вестник „Стършел“ и семейството се мести в София.

В 1956 г., заедно със съпругата си, Априлов посещава Лондон и Западна Европа в частно пътуване, което му струва кариерата в „Стършел“. Набеждават го за английски шпионин. През 1991 г., заедно със съпругата си, заминава в Тел Авив, където преди това са се изселили двете му дъщери. Умира на 10 април 1995 г. в болница на Тел Авив.

Борис Априлов е познат най-вече с произведенията си за деца. Не по-малко впечатляваща е прозата за възрастни на писателя, а мисията на издателство „Ракета“ е да запознае съвременните читатели и с нея.

През есента на 2019 г. беше издаден романът „Великата суета“, който за първи път излиза като самостоятелна книга. Заглавието е читателското гурме за любителите на драматургично овкусените текстове, а написаният преди 40 години психологически роман звучи актуално и днес с общочовешката си теза: когато си правим автопортрет, много по-малко приличаме на себе си, отколкото на образа, към който се стремим.

Втората публикувана книга от поредицата на „Ракета“ с проза за възрастни на Борис Априлов е сборникът с подбрани от редакцията разкази и с тематичното заглавие „Сладка морска сол“. Освен всички друго, той разкрива Борис Априлов и като един от най-интересните маринисти на българската литература.

Колекцията с провокативни заглавия днес намира своето интригуващо попълнение именно с абстрактната повест „Маймунската кожа“.

Можете да поръчате „Маймунската кожа“ ТУК.