Здравният министър: Виновни са производителите на ваксини, не спазват уговорките

проф. Костадин Ангелов

„Зелените коридори“ не са компрометирали темпа на ваксиниране, проблемът е в неспазените уговорки за доставка на ваксините, каза по време на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, цитиран от БТА.

Ваксинирани в „зелен коридор“ са 15 168 души, а при личните лекари са поставени над 17 хиляди дози. Сега има около 39 хиляди ваксини на „АстраЗенека“, които са разпределени във ваксинационните центрове и при личните лекари. По думите му, ако се запази темпът на ваксиниране, от тази ваксина ще има още ден-два. Няма да има притеснение за хората, които са ваксинирани с първа доза на ваксината от „АстраЗенека“, подчерта той.

Ваксинираните с първа доза ваксина сред лекарите са 13 969, а над 11 хиляди са с втора доза. Сред педагогическите специалисти ваксинирани с първа доза са над 19 хиляди, посочи министър Ангелов.

Към момента заболеваемостта е 156 на сто хиляди души, допълни министър Ангелов. Крачката за отваряне на заведенията я предприемаме изключително предпазливо, увери той. Нямаме нужда от емоции и страх, знаем какво правим, нека хората да бъдат спокойни, каза още министър Ангелов. Очаква се по-голяма доставка на ваксини срещу COVID-19 от производителя „Модерна“, каза по време на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

През март от тази ваксина се очакват 85 хиляди дози. По думите му са водени разговори с Германия и Франция за 1 милион от ваксините на „Пфайзер“, които да пристигнат през март в България.

Във всички регионални здравни инспекции са осигурени вторите дози от ваксината на „Пфайзер“, увери директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. Втора доза се пази за всеки, но ако не дойдат хората, тя трябва да се изхвърли и затова във ваксинационния пункт се групират нови десет души, които да се ваксинират, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По никакъв начин два-три дни по-рано или пет-шест дни по-късно не се отразява на имунния отговор, увери Кунчев. Експертите призоваха хората да спазват сроковете за поставяне на втората доза от ваксините.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.