Здравният министър: Договорили сме допълнителни дози от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“

Страната ни е договорила допълнителни количества от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“. Дозите ще пристигнат в периода от март до юни. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов във Варна, където даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“ във Варна, съобщи БНТ. 

Здравният министър коментира още, че се ядосва, че темата с ваксините вече започва да се употребява политически. Проф. Ангелов увери, че вторите дози, на всички ваксинирани с първата, се пазят и ще бъдат направени.

Няма яснота кога отново ще заработят т.нар „зелени коридори“ за ваксиниране срещу коронавирус на желаещи пациенти, след като се оказа, че от „АстраЗенека“ значително ограничават доставките си от препарата, заяви още Ангелов.

„Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря“, посочи той.

Сега в крайна сметка, вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози от ваксината на „АстраЗенека“, ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно точно кога. Ангелов отново нападна компанията, като нарече нейните действия „корпоративни реакции“ и изрази опасение, че срещу него в отговор „могат да започнат в медиите кампания“.

В последните дни има повишено търсене за хоспитализация на пациенти, призна проф. Ангелов. Но места в болниците има, увери министърът. Има натиск най-вече в Кюстендил, следват Шумен и София.

С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб.

Министърът благодари на всички, които работят в болницата. Той изтъкна, че това е лечебното заведение, поело най-много от пациентите, заболели от COVID-19 в Североизточна България.