БСП поискаха „Спутник V“, ГЕРБ ги обвиниха в саботаж

Снимка: НС

БСП отправи остри критики към ГЕРБ за управление на кризата с коронакризата и поиска страната да започне преговори за доставка на руската ваксина „Спутник V“. В отговор от ГЕРБ обвиниха левицата в системен саботаж на противоепидемичните мерки на правителството и ваксинационния план, който не е в интерес на държавата.

БСП внася днес в Народното събрание проекторешение за предприемане на действия за доставка на руската ваксина „Спутник V“, обяви председателят на партията и на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна във връзка с недостатъчните доставки на договорените ваксини срещу COVID-19.

„Тъй като не можем да очакваме сега премиерът да прояви изключителна смелост в тази ситуация, ние поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание решение да се търсят допълнителни възможности за България, като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината „Спутник“, както направиха Унгария, Израел и Словения. Настояваме това решение да бъде разгледано преди разпускането на НС. Забавянето ще се отрази тежко на здравния статус, на икономиката, на стандарта на живот в България. А неговото приемане ще даде възможност желаещите доброволно да се ваксинират да имат достъп до ваксини и до по-широк избор“, посочи Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

Освен това тя отбеляза, че темповете на ваксиниране са и условие за разхлабване на мерките.

Правителството не се справи с нито една от последиците на кризата от COVID-19 – нито здравната, нито икономическата, нито социалната. А сега е наред процесът по доброволно ваксиниране и изпълнение на ваксинационния план, коментира Корнелия Нинова.

България е на едно от последните места в Европа и близо два месеца след началото на процеса са поставени около 135 хиляди ваксини, а една пета от имунизираните са получили и втора доза, отбеляза тя. По думите й, далеч по-добре стои въпросът в европейските държави, както и в съседните ни страни, където ваксинираните са четирикратно по-висок дял.

Според лидера на социалистите в страната има много желаещи да се ваксинират, но е налице недостиг на ваксини и разкритикува Бойко Борисов за хаоса с фазите на ваксинирането и пускането на зелени коридори за желаещи само в големите градове.

Тя посочи, че преди няколко дни управляващите са „зарязали“ Националния ваксинационен план и са пуснали свободно ваксините на „Астра Зенека“ за желаещите да се ваксинират, извили са се опашки.

„Какво се оказва обаче впоследствие? Няма ваксини, хаос, некомпетентност в цялата държава. Карате личните лекари да правят списъци, а след това ги връщате, защото не са осигурени ваксини. Вашата некомпетентност и хаотичност ще се отрази дългосрочно не само на здравния статус на населението. Държави, които напреднаха в този процес, ще възстановят по-бързо икономиките си и ножиците между нас и тях ще се отворят драстично“, коментира тя.

„Както обикновено и премиер, и министри се оплакаха с чужди грешки, скриха се зад гърба на Европа, накараха се на производителите на ваксини“, добави Нинова.

Тя отбеляза още, че, по думите на еврокомисаря по здравеопазването, държавите в ЕС като Унгария са в правото си да се снабдят с ваксини, каквито решат, без да разчитат единствено на европейската стратегия, която включва препаратите на „Пфайзер“, „Модерна“ и „Астра Зенека“.

Лидерът на БСП очаква от ръководството на НС проекторешението спешно да бъде включено в програмата на парламента, преди да се разпусне за изборите. В противен случай ще упражним правото си по правилника на НС и с подписи ще искаме извънредно заседание по този въпрос, заяви тя.

По-рано тази седмица депутатите решиха, че от 8 д о 24 март няма да провеждат редовни пленарни заседания, а на 25-и март ще е последното заседание на 44-ото НС.

ГЕРБ: Това е системен саботаж на мерките и ваксинацията

Системният саботаж на БСП на действията на правителството както по отношение на противоепидемичните мерки, така и срещу ваксинационния план, не е в интерес на държавата, заявиха от ГЕРБ в отговор на заявлението на левиата, че внасят проект на решение за руската ваксина у нас.

ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова припомни, че отговорността по време на епидемия на всеки народен представител е да бъде в помощ на действията на държавата, независимо дали е в опозиция или управляващ.

Типично поведение на лидера на БСП е да се яви за краткотраен гастрол в пленарната зала с поредната декларация, която е разминаване между думи и дела, отбеляза Дариткова. По думите й, в това НС от левицата са показали тежка липса на експертиза, затова било много важно как ще си подбират кандидатите за следващия парламент.

Не можеш да искаш правителството да наруши действащото законодателство за лекарствените продукти в хуманната медицина, коментира председателят на здравната комисия. Съгласно европейското законодателство, обясни Даниела Дариткова, е въведена централизирана процедура за разрешаване употребата на лекарствени продукти, тя е задължителна, особено за продукти, свързани с превенция и лечение на вирусните заболявания. Съгласно тази процедура, разрешение се издава от ЕС по предложение на комитета за лекарствените продукти към Европейската агенция по лекарствата, то е валидно за всички страни-членки на ЕС. В момента европейската агенция провежда консултации с представители на руския производител на ваксината, подчерта Дариткова.

Ние сме приели ваксинационен план, който да гарантира поставянето на втората доза, за да не се компрометира процесът на имунопрофилактиката, добави председателят на ПГ ГЕРБ. Интересът е епидемията да бъде ограничена, за да се върнем към нормалния си начин на живот, подчерта Даниела Дариткова.

Може ли страната ни да купи руската ваксина?

Досега темата за закупуване на руската ваксина от България се обсъждаше във вариант, ако тя бъде одобрена от Европейската агенция по лекарства и ЕК.В края на януари по време на парламентарен контрол здравният министър Костадин Ангелов вече допусна България да прибегне до внос на ваксини от държави извън ЕС, но само ако са получили европейско разрешение. Такова обаче не се очаква за руската ваксина в близко бъдеще, тъй като за нея не са внесени документи за преглед в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Макар че от руска страна заявиха, че са във връка с ЕМА и ще кандидатстват за преглед и одобрение на продукта, от ЕМА обявиха, че това не е било направено.

За да ползва руската ваксина, България би могла да издаде разрешение за употребата ѝ, ако производителят поиска такова. Становището на EК въпроса е, че държавите от ЕС имат свободата на собствена отговорност да се снабдяват с ваксини.

Според публикувано в Lancet рецензирано проучване руската ваксина Спутник V е с 91.6 процента ефективност в защитата срещу симптоматичен Covid-19. Данните са от проучване във фаза 3, обхващащо почти 20 000 участници в редица болници и клиники в Русия, които са участвали в двудозова схема. Започвайки от 21-вия ден след първата доза, има 16 случая на симптоматичен Covid-19 във ваксиналната група срещу 62 случая в плацебо групата. Няма случаи на „умерени или тежки“ коронавирусни инфекции във ваксинираната група 21 дни след първата доза.