Нова доставка от 52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Астра Зенека“ пристигна тази сутрин в България. Това е четвъртата пратка от този препарат, но тя пак не изпълнява предварително договорените доставки, които до края на февруари трябваше да са 140 000 дози.

Ваксините бяха приети за съхранение в складовете на „БулБио-НЦЗПБ. От ранните часове полиция отцепи района, за да премине организацията гладко.

След това е създадена организация веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции и приложението им да започне като част от ваксинационния план на страната.

„52 800 не са малко дози. Ваксинационната програма върви добре. Получените тази сутрин дози ще бъдат разпределени още днес към 28-те РЗИ-та в страната“, съобщи пред журналисти ръководителят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, който уточни, че над 210 хиляди души са ваксинирани досега.

Към момента у нас продължава фазовото разпределение на ваксините, „зелени коридори“ ще бъдат отворени, когато има достатъчно насищане с дози от препаратите. Още днес обаче желаещи могат да се ваксинират.

„50% от пристигналите днес дози ще бъдат разпределени към лични лекари за участниците от фаза едно до фаза четири. Ние сме заложили сценарий, при който да има гаранция за втората доза“, категоричен бе изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от Дир.бг.

За ваксината от „Астра Зенека“ са поставени всички налични, като втората доза ще бъде слагана 10 седмици след първата.

Утре се очаква страната ни да получи 21 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер-Байонтек“.

„Имаме постоянна комуникация с ЕК. От наша страна ще изискваме постоянно и максимално да получава количествата, които сме изискали по договорите с „Астра Зенека“, подчерта Кирилов.