„Сляпо спускане“: Джеймс М. Табор търси дъното на света

„Сляпо спускане“ от Джеймс М. Табор е най-новото заглавие в каталога на издателство „Вакон“. Авторът описва обследването на две от най-дълбоките и интересни пещери в света, в търсене на най-дълбокото място на планетата.

Джеймс М. Табор е роден във Вирджиния, израснал е в Кънектикът, завършил колеж във Върмонт, а след това Университет „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд. 

Книгата му „Завинаги в планината“, издадена през 2007 г. – получава редица международни признания. Освен писател и журналист Джеймс Табор е съавтор и изпълнителен продуцент на филма „Пътешествие до центъра на света“, излъчен по History Channel,  разказващ за обследване на пещерата  Нах Тунич в Мексико. Той е автор и водещ на популярната приключенска поредица „Велики приключения на открито“ на телевизия PBS

Табор е автор на статии публикувани в Time, Smithsonian, U.S. News & World Report, The Wall Street Journal, The Washington Post, Barron’s и много други печатни издания.

Дългогодишен автор в списанията Outside и Ski Magazine. За работата си казва, че обича да пише за екстремни спортове, за приключения и да показва хората, които с постиженията си променят света.

„Няма нищо по-замайващо главата от притегателната сила на бездната“, пише Жул Верн в „Пътешествие до центъра на Земята“.

През 2004 г. двама големи учени-изследователи се опитват да открият „дъното на света“. Американецът Бил Стоун се спуска в огромната, смъртоносна пещера Чеве в южната част на Мексико. А украинецът Александър Климчук се насочва към Крубера, смразяваща суперпещера в разкъсваната от война територия в края на Черно море в Абхазия, на границата с Грузия.

Двамата мъже прекарват месеци наред на почти две хиляди метра дълбочина, в абсолютен мрак, борейки се с бушуващи подземни реки, чудовищни ​​водопади, пълзейки километри по корем на границата на невъзможното спасение.

Базирана на информация от личните дневници на участниците в експедициите и на часове интервюта, Джеймс М. Табор създава вълнуващо изследване на вечния стремеж на човека да открива. Разказва историите на  двама необикновени мъже, чието преследване на славата ги води до сладостта от триумфа и дълбините на трагедията.

Щастлив сън, че „Сляпо спускане“ бе обявена за Бестселър на Ню Йорк Таймс за нехудожествена книга, защото тя описва надпреварата за последното голямо открие в нашата сфера – „Еверест на пещерите“, пише самият Джеймс М. Табор.

„Спиращо дъха безмилостно четиво. Табор ни отвежда в зашеметяващата одисея на неразгадаеми светове намиращи се дълбоко под краката ни. Разказва ни за смели изследователи, които ще направят всичко възможно, за да стигнат до своето откритие преди всички,“ коментира Робърт Кърсън, автор на ShadowDivers.

Тази книга държи читателя в напрежение от първото до последното изречение. Всяка страница е пропита с опасни ситуации, истории за смъртоносни падания, микроби-убийци, задушаване, паническа клаустрофобия, халюцинации … дълбоко под земята в един различен свят, пише Publishers Weekly.

Изключително увлекателно и много информативно четиво за пещернячеството и всичко свързано с него. Едновременно с прецизното описание на фактите Табор успява да изведе и майсторски да опише сблъсъкът между човекът и природата, е коментарът в Kirkus Reviews.

 

Можете да поръчате „Сляпо спускане“ ТУК.