Разбиха финансова пирамида, една от жертвите е завлечена с 1 милион

Темида

ГДБОП и прокуратурата се похвалиха с разбиването на финансова пирамида, в която са влагали хора с възможности. На специален брифинг административния ръководител на специализираната прокуратура Валентина Маджарова и зам.-директора на ГДБОП-МВР Димитър Брайков обявиха, че комбинативни и манипулативни хора са мамили своите високоинтелигентни клиенти да влагат пари, в очакване на двойни и тройни печалби, съобщи в. Сега.

Те обаче отказаха да влязат в каквито и да подробности, както за задържаните, така и за измамените. На този етап не искаме да говорим конкретно, обяви Маджарова. Все пак тя обяви, че са задържани 6 души, които са основните лица на организирана престъпна група за финансови измами. Групата се е състояла от харизматични и интелигентни хора, които са въвеждали своите жертви в заблуждение, че след като купят голямо количество акции, тези акции ще станат много бързо ликвидни – с двойна и тройна печалба, натърти още Маджарова и обяви, че те са действали при висока конспиративност.

Бандата е действала от 2017 г. Измамите са извършени чрез много фирми, като жертвите са над 200. С тях са сключвани договори за брокерство. Само един от пострадалите е ощетен с 1 млн. лв. Пострадалите са стотици в цялата страна. Има и чужденци.
Събрахме доказателства за хората на върха на организацията. Измамените също са много интелигентни хора. Лесно е да заблудиш малограмотен и ниско интелигентен човек, но е трудно да го направиш с човек с възможности, защото само такива могат да влагат такива средства, каза прокурор Маджарова. Само един от задържаните е осъждан, другите са с чисти досиета.

Интересно е да се отбележи, че при обиските и претърсванията в офисите на задържаните беше открита техника за заглушаване на мобилните комуникации, както и всевъзможни документи и карти, включително на организации и журналистически, обяви Брайков. Той поясни, че тепърва ще се установява дали те са истински или фалшифицирани.

По-късно прокуратурата обяви, че е привлякла към наказателна отговорност и е задържала за срок до 72 часа шестте лица. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за финансови измами и пране на пари. Двама от задържаните по досъдебното производство са обвинени като лидери на групата.  Става ясно, че обвиняемите са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС в Монтана и София. При нея са били иззети мобилни телефони и сим карти, както и луксозни автомобили – три мерцедеса и БМВ.

Прокуратурата разказва, че членовете на групата са се представяли за инвестиционни посредници в дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси. Те въвеждали в заблуждение български граждани, че ако инвестират лични средства в покупка на акции в световно известни компании, може да реализират големи печалби.  С всеки потенциален клиент се сключвал индивидуален брокерски договор и се откривала индивидуална брокерска сметка. Средствата се  превеждали на посочени от „брокерите“ банкови сметки, но те в действителност не са били инвестирани в ценни книжа, а били пренасочвани към сметки на други свързани дружества. Те не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност.

Според в. „24 часа“ сред задържаните са Йордан Моллов и Кирил Джабаров.