15 цитата от „На жените с обич” на Исaбел Алиенде

Снимка от фейсбук страницата на Исабел Алиенде.

Публикуваме 15 цитата от най-новата книга на Исабел Алиенде „На жените с обич“, която излезе на български език в превод на Катя Диманова и с логото на издателство Колибри:

Не е въпрос да отвърнеш на разрухата с разруха, а да я предотвратиш.

Патриархатът е като камък. Феминизмът, подобно на океана, е течение, могъщо, дълбоко, попило безкрайната сложност на живота, което настъпва на вълни, на приливи и отливи, а понякога се разбеснява като буря. Също като океана феминизмът не замлъква никога.

Според дядо ми семейната връзка е проста: мъжът снабдява, закриля и нарежда, жената слугува, върти домакинството и послушно мълчи. По тази причина твърдеше, че бракът е много удобен за мъжете, но неизгодна сделка за жените. … Сега вече е известно, че двете най-доволни групи са женените мъже и неомъжените жени.

Човек всичко може да постигне елегантно и без много шум, казваше майка ми. Но безшумен феминизъм няма, както щяхме да установим по-късно.

Жените сме единственото възможно спасение за другата половина от човечеството. Нашата мисия е да храним, разрушението е мъжка работа.

В женствеността има известна свобода, казваха (анкетираните от Алиенде). На мъжете им се втълпява, че е редно да сдържат чувствата си, те са ограничени от усмирителната риза на мъжествеността.

…дядо, който се присмиваше на всички, които се преструваха на такива, каквито не са. Това включваше червилото и лака за нокти, защото никой не се ражда с червена уста и нокти.

Много ми помага фактът, че до себе си имам влюбен мъж, който ме гледа със сърцето.

Еманципацията не е несъвместима с женствеността, по-скоро вярвам, че се допълват. Един свободен дух може да бъде секси, зависи от гледната точка.

Мъжката и женската роля като че ли са излезли от мода, всеки може да избира между различни варианти според настроението си, аз обаче съм фатално хетеросексуална и това ограничава много възможностите ми: по-подходящо би било да съм бисексуална или лесбийка, понеже жените на моята възраст са по-интересни и остаряват по-красиво от мъжете.

Няма нищо лошо в това да остарееш, като изключим факта, че майката Природа елиминира възрастните.

…животът ни става по-лесен, щом минем менопаузата и престанем да се грижим за децата, стига да успеем да сведем до минимум очакванията си, да загърбим завистта и да се отдадем на спокойната увереност, че на никого, освен на най-близките, не му пука какво правим и какви сме. Край на претенции, преструвки, вайкане и самобичуване за глупости. Човек трябва много да обича себе си, но и околните, без да мери колко обич получава в замяна.

Няма нищо по-страшно от безнаказаното насилие, а по време на война то винаги е такова.

…ние жените искаме преди всичко любов. В мозъка ни има нещо особено, някакъв вид тумор, който ни тласка към любовта. Не можем да живеем без любов. От любов търпим децата и мъжете си. Всеотдайността ни се превръща във вид слугинаж. Забелязали ли сте, че индивидуализмът и егоизмът се считат за положителни черти при мъжете и за недостатъци при жените? Ние често отлагаме всичко заради деца, приятели, родители… Подчиняваме се и се жертваме от любов, като приемаме това за връх на благородството.

Не смея да критикувам обсебващата майчина любов, защото това сигурно е единствената причина за оцеляването на всички живи същества, от прилепите до технократите.

Можете да поръчате книгата ТУК.