След последното заседание на Министерски съвет днес Бойко Борисов отиде във Велико Търново заедно със здравния министър Костадин Ангелов и финансовия министър Кирил Ананиев, където беше посрещнат от владиката на Старата митрополия, за която бяха отпуснати пари за ремонт.

Там той потвърди, че няма да е кандидат за министър-председател, а ще предложи друг човек – „с много ясна – европейска, натовска ориентация“. В отговор на въпрос той уточни, че това няма да е Томислав Дончев – „не че не заслужава“. Борисов обаче отказа да назове име преди да получи мандата за съставяне на кабинет.

„Аз предложих да не съм министър-председател. Не е редно и аз като Радев да тръгна да разделям нацията на две. На практика той това прави. След като ни дадат мандата, ще направим своето предложение за премиер и правителство“, категоричен бе той.

Уточни само, че в състава на новия кабинет ще бъдат и някои от досегашните министри, но ще има и нови.

„Ще ги видите, сега сме при владиката“, изтъкна Борисов.

Все пак той пак се похвали, че по-подготвен човек за министър-председател от него няма.

„Звучи нескромно, но ние сме първа политическа сила, неслучайно имаме 5 спечелени парламентарни победи. Така или иначе много хора, както и владиката каза преди малко, държат да съм аз, но аз винаги съм считал, че обединението прави силата“, каза още Борисов.

И добави: „Не ме е страх от служебно правителство. Страх ме е само от Господ!“.

По повод възможността за нов, предсрочен вот, той коментира: „Сега бяха изборите, за какви предсрочни говорите? Харчете си парите, вместо да правите болници. Нали изборите бяха са честни и прозрачни…“.

Борисов каза още, че дълги години по телевизията Слави Трифонов е бил водещ на политически предавания и всяка вечер в най-гледаното време е упражнявал тежък хейт върху него, управлението и Росен Плевнелиев, така че появяването му сега не политическата сцена не било изненада. Още повече, че бил най-талантливият водещ и изпълнител в последните 30 години и в други държави партиите на такива хора веднага ставали първи. Въпреки това, ГЕРБ има 200 000 повече гласа от „Има такъв народ“, изтъкна премиерът. И все пак Изпълнителната комисия на партията сега ще прави анализ защо дори в градове, в които нямало нещо, което да не е направено, резултатите на конкурента им е толкова висок.

„По никакъв начин не съм свалил доверието си от Йорданка Фандъкова и Димитър Николов“, подчерта Борисов за кметовете на София и Бургас, които са и в ръководството на ГЕРБ.

Ето какво отпусна за последно кабинетът „Борисов 3“ за храмове

„Отпускаме допълнителни 4 227 260 лева за ремонтни дейности на църквите у нас и още 1 369 198 лева предоставяме на общините Брезово и Своге“, съобщи по време на заседанието министър-председателят.

1 076 340 лв. се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград, който претърпя пожар.

2 000 000 лв. са предвидени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново, която е с голяма историческа стойност за града.

За консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ във Видин пък правителството отпуска 950 920 лв. Храмът е втори по големина в България след  катедралата „Свети Ал. Невски“ в София и е паметник на културата от национално значение.

200 000 лв. се предоставят и за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане кабинетът отпусна и помощ за общините Брезово и Своге. 1 286 625 лева са за авариен ремонт на язовир – основно водохващане за питейни нужди на с. Чехларе. За неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за кв. „Слатина“ в Своге пък се предоставят 82 573 лева.

По-рано днес Бойко Борисов почете 200-годишнината от рождението на революционера Георги С. Раковски, като публикува своя снимка пред неговия паметник и цитат.