Престоят на най-малките пред телефони и таблети забавя психичното им развитие

Източник: pixabay.com

Специалисти призовават за национална информационна кампания, свързана с престоя на най-малките деца пред електронни устройства.

Излагането на влиянието но електронни устройства крие рискове за изоставане в психичното развитие на децата, смятат те.

Отправено е отворено писмо до министерствата на здравеопазването и образованието, до Държавната агенция за закрила на детето и медиите.

Според психолога Борис Савов, който има практика в Бургас, става дума за сериозен като мащаби и степен проблем. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ той сподели, че с негов колега логопед наблюдават един и същи модел – изоставане на детето в първата годинка при нормални раждане и бременност и нормално първоначално развитие.

„Тогава родители забелязват, че нещо не е наред, че не се развива речта и много други неща, свързани с това. Отпадат достижения на тази възраст като лепетна реч, двусрични думички, очен контакт и други. Всичко това съвпада с излагането на детето в тази възраст – от 0 до първата година или след това, на екранно влияние.“

Често родителите се подлъгват, че това е развиващо, че учат език, форми и други неща, но не са наясно с рисковете, смята Савов. Сред някои от тях той открои превъзбуда, проблеми със съня и концентрацията, развиване на зависимост.

Борис Савов цитира практиката на Франция, която от 2008 г. е забранила таргетно ориентирани програми за най-малките деца – от 0 до 3 години, въз основа на определени изследвания, включително за развиване на зависимост.

Нашият апел е за национална кампания за информиране на населението за рисковете от това екранно излагане на децата, заяви Борис Савов пред БНР.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.