„Маргаритка. Заспиваме със Сънчо” – детска книжка обяснява защо сънят е наистина важен

Това е шестата история от поредицата, посветена на полезните навици

 

1, 2, 3… Ето го моментът, в който трябва да обявите, че е настъпило времето за лягане – може би най-тежкото изпитание в живота на всеки родител. Цялото търпение и сила на света не са достатъчни, за да обясните защо сънят е важен и трябва да се заспива точно сега, наистина на средата на най-интересното занимание. 

В тази битка с неясен край всичко изглежда загубено, но изненадващо на помощ идва „Маргаритка. Заспиваме със Сънчо” – шестата книжка от поредицата, посветена на полезните навици и създадена от Яна Липованска, Виктория Терзийска (Вики от „Мастило”), писателя Илия Деведжиев и илюстратора Веселка Велинова!

В  нея към Бухалчето и Маргаритка се присъединява и  Сънчо – пазителят на детските сънища. Защото като повечето малки деца, и Биби, и Мими невинаги искат да си лягат, когато е дошло време да заспиват. През познати ситуации, весели истории и вълшебни герои те разбират защо сънят е наистина важен и че всяка звезда принадлежи на някое дете по света и изгрява точно когато то заспи. 

В „Маргаритка. Заспиваме със Сънчо” с операция „Баня, пижама, легло”  стартира цяло едно звездно приключение!

Шестте истории от поредицата се стремят да помогнат на децата по-лесно да разбират смисъла на конкретни ситуации, а всеки родител да превърне приемането им във вълнуващо за малкия човек преживяване.​

„Маргаритка” се превръща в спасител на много родители още през 2016 г., когато на пазара се появява първият албум с нови аранжименти на някои от най-популярните български детски песнички. След впечатляващия успех, създателите на проекта, Виктория Величкова (Вики от „Мастило“) и Яна Липованска, издадоха още един албум през 2018 г, а миналата година предприеха огромна крачка напред със създаването на изцяло авторски музикален албум, посветен на по-лесното усвояване на полезни навици.

Избрани части от всички музикални произведения от диска участват и във видео поредицата „Полезни Навици”, реализирана в партньорство с националната инициатива „Приказки без край”. През 2020 г. тази поредица бе продължена и на хартия с няколко цветни издания, създадени с много любов от екипа на „Маргаритка“ и издателство „Сиела“ – „Маргаритка и чистите зъбки“, „Биби и Мими отиват на море“, „Маргаритка и вкусната храна“, „Маргаритка и чистите ръце“.

Из „Маргаритка. Заспиваме със Сънчо”

Беше чудесен пролетен ден! Мими и Биби най-после бяха отишли на село! Очкаваха този момент толкова дълго! Дългата зима си беше заминала, а на Биби и Мими им предстоеше цяло лято пълно с приключения. 

Къщата ги посрещна малко намусена – сърдеше се, че са я оставили сама толкова месеци. Но щом отвориха прозорците,  запалиха печките и изтупаха завивките, тя просто светна.

А градината само чакаше някой да си поиграе в нея. Старата круша и двете сливи показваха гордо напъпилите си листенца. Тревата на полянката зеленееше, а малките пътечки бяха като очертани с дребни шарени цветя. 

Бухалчето литна да навести старата кукумявка от съседния двор, Маргаритка тръгна на обиколка, за да види кой от приятелите ѝ в градината е поникнал, а Мими и Биби закопчаха якетата и се втурнаха навън – нямаха търпение да започнат игрите. 

Биби със меча си победи на двора високите сухи треви 

Мими край малка пътечка набра за мама букетче от диви цветя. 

После от хълма се надвикаха двама с ехото в разправия голяма. 

Потънали в игри, Мими и Биби изобщо не разбраха кога е станало време за обяд. Бяха толкова огладнели, че излапаха всичко в чиниите. После пак хукнаха навън, преди някой да е споменал за следобеден сън. Мама само се усмихна – нищо, довечера ще се наспят. Защото можеш ли в града

да си играеш на двора със пет котарани, да тичаш на воля по светли поляни

да пускаш лодки от мокри корички в бистрата малка селска рекичка, 

да се опитваш да свириш със пръсти и в локви да вдигаш весели пръски?

Но ето че след поредната весела игра Слънчо им подари последна усмивка и залезе. Биби и Мими се прибраха, но още не искаха да пуснат този прекрасен ден да си иде. На вечеря те разпалено разказваха за приключенията си, бяха истински развълнувани. Но неусетно се появи умората от всички преживени емоции. Мими започна да се прозява сладко-сладко, а Биби триеше заспиващите си очички. Тогава Мама се усмихна и каза:

– Е, приключенци, май е време за сън – трябва да заредите батериите за утрешните игри!

– Още мъничко само! – примоли се Мими. – Не сме ви разказали за Пътечката на приказките, която Маргаритка започна да прави с градинските цветчета!

– Маргаритка вече ни разказа! – отсече Мама. – Хайде, миличка, измий зъбки, гушвай Нани и скачай в леглото.

– Нани! – сепна се Мими – Забравих Нани! Как ще заспя сега? Кой ще ме пази през нощта? По добре е да остана с вас.

Мама откачи от закачалката голямата оранжева чанта за спешни случаи, извади от нея Нани – сладкото меко мече с нощничка на звездички, без което Мими не можеше да заспи, и ѝ го подаде:

– Ти я забрави, но аз я взех. Хайде, моя красавице. Ще дойда да те целуна за лека нощ.

Мими с нежелание се смъкна от стола и изчезна към банята с Нани под мишница. 

– А ти какво чакаш, супергерой? – обърна се Мама към Биби. – Време е за операция „Баня, пижама, легло“! 

– О не, не е време! – подскочи Биби. – Аз обещах на Бухалчето да го чакам!

– Бухалчето цяла нощ ще си говори с тукашните бухали, сови и кукумявки. а ти заспиваш на масата.

– Не заспивам! – размрънка се Биби. – Преди да си легна трябва да преброя десет звезди и да видя дали Луната ще се покаже !

– Можеш да преброиш десет звезди през прозореца.

Мама го прегърна и лекичко го повдигна от стола.

– Мамо, моля те, моля те – очите на Биби се напълниха със сълзи, – имам да правя още толкова неща! 

Можете да поръчате новата книжка ТУК.