Нова ЦИК ще организира следващите избори

Илюстрация: ЦИК

Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната избирателна комисия, реши на второ четене мнозинството в парламентарната правна комисия, предаде БНР.

Решено беше още съставът на ЦИК да бъде намален от 23 на 15 души и те да бъдат назначени от президента.

Вносителите от „Има такъв народ“ искат смяната на ЦИК заради проблемите, които е създала, според тях, на вота на 4 април и защото съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент.

Критики към ЦИК изразиха и от БСП, но предупредиха, че смяна заради неактуалност на състава би означавала, ако има предсрочни избори след два месеца отново да се налага съставът на ЦИК да бъде съизмерен с политическото съотношение в следващия парламент.

Мнозинството реши, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на Комисията.

Номинациите ще правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

От ГЕРБ попитаха, не е ли това конфликт на интереси, тъй като първите редовни избори, които предстоят, са именно президентските.

Според председателката на парламента Ива Митева, която е член на правната комисия, няма конфликт на интереси, защото и сега държавният глава назначава членовете на комисиите, без председателите и заместник-председателите.

Започнаха и дебатите за електронното и пощенското гласуване. По-рано стана ясно, че от партия „Има такъв народ“ са върнали първоначалното си предложение по въпроса за гласуването по пощата и вече искат да има гласуване по пощите още на изборите за парламент, като това трябва да се отнася за българите зад граница и по възможност от страната, в която живеят.

Депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева са оттеглили новия вариант, внесен вчера, който предвиждаше такова гласуване да не бъде въведено веднага, а за президентските избори и то експериментално.

Така остава вариантът такъв вот да бъде възможен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде прието това предложение, по пощата ще може да се гласува и на евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото.

Да няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина, реши по-рано парламентарната правна комисия на второ четене.

Решено беше още да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

1 Коментар

  1. Президентът обяви война на българския народ, вкарва страната в хаос ,глад , мор и война.Със Слави така се се разбрали. Когато в морето се срещат американски и руски кораби , това е на война. Слави Трифонов , Мая Манолова , ДБ, Нинова и всички антигерб партии в НС са национални предатели.Престъпна пасмина , която се стреми да фалшифицира вота и да ни вкара под командването на Президентското правителство безкрай.Ще станем плацдарм на руски войски- това предчувствам. Ние сме най- лесната плячка за руснаците , а нашата територия им трябва , за да си струпат тук нападението към Европа.И пак са купени телевизиите, пак обработват и приспиват вниманието на масите с тъп референдум, разни платени политолози и журналисти.Демокрацията е в опасност.Вижда се с просто око.Гледайте какво правят по време на криза!!!!Какви лобистки закони искат да приемат за 2 дена, какъв изборен кодекст , само и само да изфабрикуват служебна победа.Пред очите ни разкостват страната и всички гледат кино.Народът ни ще измре от глад и от бомби, като в Украина.Утре няма да има , хора.Как завзеха руснаците Донбас- и тук така ще опитат.Не виждате ли.

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.