Президентът връчи мандата на Антоанета Стефанова, тя очаквано го върна веднага (видео)

Кадър от фейсбук страницата на Румен Радев

Номинираната за премиер от „Има такъв народ“ световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова върна мандата за съставяне на кабинет, който президентът Румен Радев й връчи. 

„Г-н президент, ние от ИТН ясно заявихме, че няма да влезем в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме обещанието си. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция, затова връщаме мандата“, заяви тя, след като вече и лидерът на партията Слави Трифонов каза, че няма как да формират правителство, защото нямат достатъчно депутати.

„В отговор искам да заявя, че именно в криза като днешната България се нуждае от редовно правителство, но разбирам и вашите мотиви, защото такова не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес, не по-малко важна е и устойчивостта в социално-икономическата политика в условията на к риза, в тази връзка са особено важни някои решения и те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс“, каза Радев.

По думите му липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава пенсионерите, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство.

„Смятам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни теми и съм готов да обсъдим вашата позиция по тях. Заповядайте“, обърна се в края на живото излъчване във Фейсбук президентът към представителите на партията.

Очаква се те да направят изявление след срещата.

Конституцията дава право на държавния глава да прецени на коя политическа сила да връчи третия мандат, като не е задължително това да е третата по големина. Той има срок от 7 дни за това.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.