Прокурори излязоха на безпрецедентен протест

Съдебната палата. Снимка: Вевести.бг

Безпрецедентен мълчалив протест на прокуратури и служители в прокуратурите се състоя заради приетите вчера на първо четене законодателни промени, с които се закриват специализирания съд и прокуратура, предаде БНР.

Точно в 11 часа пред съдебните палати в няколко града се събраха прокурори и съдебни служители.

Промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) минаха в сряда в парламентарната правна комисия с гласовете на вносителите от ДБ, ИТН, ИМВ и БСП. Още преди обсъждането започнаха протестни декларации срещу промените – че са посегателство срещу независимата съдебна власт, че в полза на подсъдими и обвиняеми лица. В този смисъл протече и дебата в комисията.

15-ина минути продължи мълчаливото бдение или мълчаливото несъгласие пред Съдебните палата в страната в знак на протест срещу лобисткото и бързо законодателство и с предупреждението, че за случващото се  ще бъдат уведомени европейските институции

Главният прокурор Иван Гешев, заедно с говорителката си Сийка Милева, бяха сред работещите от двете спецпрокуратури пред Съдебната палата в София.

„Аз съм тук не като главен прокурор, а като прокурор и магистрат, за да подкрепя колегите си, които от друга страна са тук, за да демонстрират, че искат да защитават интересите на българските граждани и общество“, каза Гешев.

„Прокуратурата напълно подкрепя действията на колегите си. Ние ще изпратим становища до всички европейски институции и ще сигнализираме за това, че е на път да бъде застрашено върховенството на закона, най-основният принцип – разделение на властите и всичко, постигнато дотук през годините би било унищожено“, допълни Милева.

Според позиция на двете специализирани прокуратури промените в голямата си част противоречат на Конституцията, защото Конституционният съд вече е казал, че тези структури не са извънредни по своите функции. В документа се пита „дали желанието на политиците за закриването на специализираните органи на съдебна власт не се дължи на резултатите от тяхната работа и не обслужва ли чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?“.

„Независимостта е принцип на правовата държава. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено условията за свободно от натиск решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет гарантира тяхната независимост при извършване на служебните им действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване. Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет“ пише още в позицията на двете специализирани прокуратури.

С декларация срещу промените излезе и Асоциацията на прокурорите, а вчера и Камарата на следователите и Прокуратурата.

Премиерът Борисов коментира пред министри от кабинета в оставка приетите на първо четене от правната парламентарна комисия промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните структури и исканията за актуализация на държавния бюджет:

„Те искат да им подпишем празен чек, без да знаем, какво правят с тези пари. Правят си правителство, назначават си финансов министър, вкарват актуализация в бюджета. За три дни приключва всичко! Те показаха, че могат най-важните решения, да ги взимат за три дни. Даже по време на Октомврийската революция, декретите на Ленин, те не са минавали за три дни. Както могат да съберат огромно мнозинство, да махнат КОМПИ, да махнат Специализирани съдилища, прокуратури специализирани. Както могат да служат на мафията, да им перат запорираните пари, да си ги източат от чужбина… така могат да си направят едно правителство за три дена и това правителство да им реши всички въпроси, които ги интересуват“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.