Ангел Кунчев: До два месеца ще имаме лекарство срещу коронавирус

Доц. Ангел Кунчев

До един-два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус. Няколко огромни компании хвърлят невероятни средства, за да достигнат до него. Някои от тях са много близко, заяви по Нова главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Ваксината и лекарството не си пречат едно на друго. Ако имаме мощно средство, което да ползваме в болниците и до голяма степен решава проблема с тежкото протичане, то ще е от голяма полза. Вероятно това ще бъде много скъпо, отбеляза доц. Кунчев.

От 1-ви до 9 май в цялата страна се отварят „зелени коридори“ за васкиниране, съобщи Министерството на здравеопазването. (Графикът им е публикуван на страницата на МЗ – б.р.)

През празничните дни дежурни екипи от РЗИ ще се грижат всички пунктове да имат препарат. В понеделник в страната ще пристигнат още ваксини, които ще бъдат разпределени веднага, обяви доц. Кунчев.

„Достъп до ваксина имат всички, няма значение дали са здравно осигурени или не. Доста хора, за моя приятна изненада, решиха да си довършат имунизацията с втора доза от ваксината на AstraZeneca“, каза той.

Здравният инспектор определи скандала и разразилото се напрежение между лични лекари и охраната на столичната РЗИ като много неприятна картина. Той подчерта, че е имало график, който не се е спазвал.

„Ясно е, че проблем има. Това, което успяхме да направим, е програма, която да тръгне от 11 май. Тогава всеки личен лекар ще получи ден и час, в които да получи ваксина. Ако се окаже, че тази електронна система не позволи въвеждането на ред, обмисляли сме и откриването на външни пунктове“, каза доц. Кунчев. Той изрази увереност, че ситуацията ще се нормализира след старта на електронната система.

„Нищо не знаем за индийския щам. Няма сигурни и научни данни какви са характеристиките му. За да заразява 300 000 души на ден и 4000 да умират, явно има нещо. Въпреки че условията в Индия допринасят за едно такова развитие. Налагането на мерки няма да спре разпространението му, само ще го забави, както стана с нигерийския и британския щам. Когато знаем какви са особеностите му, ще осведомим колегите как да действат“, коментира доц. Кунчев.

Индийският вариант на коронавируса се смята, че отчасти е отговорен за опустошителната втора епидемична вълна в Индия. Световната здравна организация обяви във вторник, че тази мутация е идентифицирана в 17 страни, в това число няколко европейски.

Франс прес съобщи снощи за първи случай на индийския вариант на коронавируса, засечен във Франция. Пациентът се е върнал във Франция от Индия.