В Израел: 44 жертви и 150 ранени при инцидент на религиозен фестивал

Десетки са загинали при струпване на много хора и блъсканица в израелския град Мерон, областта Галилея, по време на религиозен фестивал, съобщава Би Би Си. До този момент жертвите са 44, а 150 – ранените, някои от които – в критично състояние, предаде БНР

Премиерът Бенямин Нетаняху описа случилото се като „тежко бедствие“.

Десетки хиляди хора са били на мястото, за да участват в най-голямото масово събитие в Израел от началото на Covid кризата. Ортодоксални евреи правят поклонение в Мерон, в областта Галилея, всяка година за годишния религиозен празник Лаг Ба-Омер, отбелязван с целодневни огньове, молитви и танци.

В града е гробницата на равин Шимон Бар Йочай – мъдрец от II век, която се смята за едно от най-светите места в еврейския свят. Организаторите изчисляват, че в четвъртък вечерта в района са пристигнали 100 000 души. Очаква се днес да пристигнат още.

Смята се, че част от поклонниците са се подхлъзнали при слизане по стълби, с което е настанала масова паника и така се е стигнало до стъпкването на жертвите.

В помощ на пострадалите са били използвани и шест хеликоптера.

„Всичко се случи за секунда, хората просто падаха, тъпчейки се. Беше катастрофа!“, разказа свидетел.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до израелския си колега Габи Ашкенази по повод трагедията.

„В тези времена на скръб сърцата и мислите ни са с приятелския еврейски народ‘‘, пише в посланието.

Няма пострадали български граждани при инцидента в Израел, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

Събота е ден на национален траур, обяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Фестивалът в планината Мерон е най-голямото събитие със събиране на много хора след началото на пандемията. Провеждането му беше разрешено от властите заради високия брой ваксинирани в страната.