Отпада ограничението за тържества до 15 човека

проф. Костадин Ангелов

България е безрискова зона за туристите, които искат да я посетят, като за това са определени правила. А с по-нисък индекс на строгост на мерките от Германия, постигаме по-добри резултати и заболеваемостта ни е по-ниска.

Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб, цитиран от БТА.

Според последните данни страната ни е на 20-о място по заболеваемост и на второ място по смъртност в Европейския съюз. Отчита се трайно намаляване на броя болни, на приетите в болница, както и на настанените в интензивни отделения. Няма нито една област в червено, посочи още Костадин Ангелов.

По думите му има възможност за удължаване на зелените коридори за имунизация срещу COVID след 9 май, но това ще бъде решение на Националния ваксинационен щаб.

„В зависимост от броя дози, с които разполагаме, и ако са достатъчни за поставяне на втора игла, ще продължим и със зелените коридори“, обясни той, и допълни: „Колкото повече ваксинирани българи имаме, толкова повече мерките ще стават само неприятен спомен“.

Министърът в оставка припомни, че от 5 май вече няма ограничение за събирането на повече от 15 души на празници и тържества.

От своя страна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че в България се разпространява само британският вариант на вируса, а откритите мутации нямат епидемиологично разпространение. Колкото до новите шамове по света, проф. Кантарджиев обясни:

„Засега няма наложил се вариант с широко разпространение, на който ваксините да не действат. Слабо действат на бразилския, индийския и южноафриканския щам“.

Той препоръча на хората, които се връщат от държава с установени други щамове, да не се събират с роднини и приятели още не другия ден, а да изчакат карантинния период от 10 дни.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.