Президентът ще свика нови консултации за шеф на ЦИК

Според президента новата ЦИК се нуждае от 60 дни, за да свърши работата си и да не се застрашава редът в изборния процес

Президентът Румен Радев ще свика допълнителни консултации за излъчване на председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) след оттеглянето на единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС. 

Консултациите за излъчване на председател на ЦИК с парламентарно представените партии и коалиции ще се състоят от 8 часа на 7 май на „Дондуков“ 2, съобщиха от президентството. Там ще се проведе и изслушването на кандидатите за членове и ръководство на избирателната комисия, което ще започне час по-късно.

По-рано днес премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията оттегля кандидатурата на юриста Красимир Ципов за председател на новата Централна избирателна комисия. Това е било решено на заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Според Борисов вчера, по време на консултациите при президента, станало ясно, че останалите партии са се сговорили да не предлагат председател и секретар за новата комисия, което той определи като „капан“ за кандидата на ГЕРБ.

Самият Красимир Ципов коментира, че така партиите са опитали да избягат от отговорност. „Ние единствено предложихме кандидатура за председател на ЦИК, защото се отнасяме отговорно как да протече избирателният процес“, каза той на извънредния брифинг тази сутрин, цитиран от Дир.бг.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.