Депутатите задължиха министрите на Борисов да дойдат в парламента

Снимка: Пресцентър на НС

Депутатите гласуваха решение, с което се задължава целият Министерски съвет в оставка да дойде в пленарна зала и да бъде изслушан. Министрите трябва да отговорят на въпроси на народните представители.

Преди да бъде гласувано това решение председателят на парламента Ива Митева („Има такъв народ“) съобщи, че днес няма да има обичайни парламентарен контрол, защото министрите са дали основателни причини, че не могат да присъстват.

От левицата не се съгласиха с това и депутатът Георги Свиленски предложи все пак те да бъдат задължени да дойдат.

„Правилникът казва, че всеки петък трябва да има парламентарен контрол. Министрите и премиерът трябва да седнат тук и да отговарят пред НС. Не знам на какво основание за пореден път отклонявате парламентарния контрол. Вие позволявате това да не се случи – да не дойдат за контрол“, обърна се той към Митева.

При първо гласуване 116 от депутатите бяха „за“, а 203 – „против“. Тома Биков от ГЕРБ обаче поиска прегласуване на предложението. При второто гласуване, задължаването на министрите и премиера беше прието със 123 гласа „за“, 22 гласа „против“, а 17 се въздържаха.

Междувременно депутатите от „БСП за България“ и „Демократична България“ поискаха извънредни точки в днешния дневен ред. От левицата продължиха да настояват да бъде гласувано предложението им да се приемат анблок промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат актуализиране на пенсиите към 2018 година, предаде БНТ.

Предложението не беше подложено на гласуване, защото противоречи на правилника на Народното събрание, съобщи председателят Ива Митева. Тя отказа да бъде въведена и поискана извънредна точка от „Демократична България“ за създаване на Комисия за разследване на случилото се на Росенец през миналото лято.

Причината да не бъде включено предложението е, че то е било заложено в дневния ред за сряда. Тя не може по правилник на Народното събрание да бъде пренесена.

От ДПС обявиха, че наистина е невъзможно да бъде включена точката, но иначе биха подкрепили създаването на комисия за Росенец.

За тази комисия настояват и от „Изправи се! Мутри вън“. Оттам настояват и да бъде удължено времето за получаване на добавка от 50 лева за пенсионерите.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов поздрави Ива Митева, че спазва дневния ред. Той настоя освен комисия за Росенец да бъде внесено предложение и за разследване на строежа край Алепу като обясни, че там „може да има топла връзка и депутатът Мая Манолова“.

„Скоро според вашите измислици ще се откажа прекупвач на къщата в Барселона и на кюлчетата в чекмеджето. Забравихте, че проектант на този проект е съпругът на вашия вицепремиер Екатерина Захариева, както и близък човек на Валери Симеонов. За да се спрат спекулациите, господин Рашидов, ви каня да дойдете на днешното заседание на комисията за проверка, защото сме призовали всички засегнати да бъдат изслушани“, отвърна Манолова от парламентарната трибуна.

От „Демократична България“ настояха предложения за извънредните точки да бъдат направени от Ива Митева.

„Г-жо Манолова, когато вие не говорите, не съм спокоен. Още по-незаконен е Буджака, лятна резиденция на човек, приближен край вас. Лятна резиденция си направиха и честни каолинови крале. Затова искам да се вкарат и тези неща в дневния ред“, обяви Вежди Рашидов.

Маноил Манев от ГЕРБ допълни, че всички искания за временни комисии са предизборна кампания на депутатът Мая Манолова.

От ГЕРБ обясниха, че също искат да бъде създадена комисия за Росенец, но не и в противоречие на правилника.

След предложенията депутатите влязоха в режим на лични обяснения и процедури по воденето на парламента, заради които Христо Иванов заяви, че парламентът е заприличал на „маймунарник“.

В крайна сметка председателят на Народното събрание Ива Митева даде 15 минути почивка и свика председателски съвет за изясняване на ситуацията.

Най-вероятно това ще е последното заседания на 45-ия парламент, чийто живот е най-кратък от всички досега. Другата седмица президентът ще разпусне Народното събрание и ще назначи служебен кабинет, който ще управлява до предсрочните избори през юли.

2 Comments

  1. Да уточним, Илчовски е взел 8 милиона на заем от Собсвеника на фирма Градус , а не са съдружници.Илчовски е продавал фураж на Иванов.Сега Илчовски се опитва да изкара Иванов рекетьор- затова , вероятно се е съгласил публично да го плюе, като дрънка и разни глупости за Борисов , което са му казали да говори в сряда, и за кюлчета злат и за Мата Харии. Като влезе в залата пред публика , в един момент изтрезня от дрогата и се усети , че го вкарват в капан и отрече, че познава Борисов, Миню Стайков и проститутката.А онези разбойници– Манолова, Борислав Сандов- розовите гащи и ДБ го бяха нещо излъгали , че ще му помогнат да не си връща борча на Иванооов.Така сам се вкара в кошарата, а кандидат политиците са престъпници

  2. Защо ви са министрите/ Да си направите предизборната кампания?Той Христо Иванов се изказа за последно , как искал , ама не можал да разкара гл. Прокурор. Защо? За да отърве Миню Стайков. Това име назова изпратения от Борислав Сандов и Христо Иванов свидетел срещу, уж, Бойко Борисов , а се оказа среу фирма“ Градус „- най- големия български завод за производство на птиче месо. Да отговори ДБ и Христо Иванов , защо спретнаха тази провокация в Народното Събрание? Да съсипят фирмата в полза на „Лудогорско пиле“ от Разград, които са спонсори на Христо и партия ДБ.И на Иво Прокояпиев , който също е от Разград?Вижте как се прави съсипване на бизнес- това чака честния бизнес в България- така да знаете. Използваш политически неудобни противници и действаш. В случая Б Борисов.Мая Манолова е осребрила , вероятно цялата гилотина срещу бизнесмена.Тя е толкова зависима , че не може да откаже, много пари е ланала. Позор , Сам шок и ужас – безсрамно , нагло , пред очите на цяла България съсипаха човека- собственика на новозагорската фирма. Апропо- Миню Стайков е от Карнобат.А лозята му къде са?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.