Нинова преговаря с бивши съпартийци за общо явяване на изборите

Корнелия Нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова води преговори за общо явяване на изборите на 11 юли с бившите си съпартийци Татяна Дончева, Георги Кадиев и Румен Петков, съобщи в. Сега, като се позовава на свои източници от „Позитано“ 20.

Разговорите, които били „доста сложни“, са почти на финала, а решението дали трите партии ще се включат коалицията на левицата, ще бъде взето във вторник на пленум. Според тях е „голяма възможността да бъде постигнат компромис между всички“ и да се случи общото участие във вота.

Преговорите между Нинова и напусналите БСП продължават до края на седмицата и заради това заседанието на Националния съвет е отложено за 25 май. 26 май пък е срокът, до който партиите и коалициите могат да подават заявления в ЦИК за участие в предсрочните избори.

Според източниците на вестника разширяването на лявата коалиция е част от новата стратегия на Нинова, след като на 4 април БСП претърпя крах и остана трета политическа сила.

Засега не е ясно точно какъв ще е форматът на евентуалната коалиция – дали ще запази името „БСП за България“. Досега в нея имаше 5 формации – БСП, Комунистическа партия на България, „Нова зора“, ПК „Екогласност“ и ПК „Тракия“.

„Движение 21“ на Татяна Дончева беше сред тримата мандатоносители на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ на вота на 4 април. Самата Дончева, която бе избрана и за зам.-шеф на 45-тото НС, влезе в него като водач на листата във Варна.

На предишния вот АБВ с лидер Румен Петков се яви самостоятелно. Тогава Петков изпрати писмо до Нинова за общи действия, но тя му върна телефонен разговор и така не се стигна до по-сериозни разговори за общо участие.

Дори и АБВ да влезе в коалиция с БСП сега, едва ли самият Петков ще е в червените листи, тъй като неведнъж вече е заявявал, че не иска да става народен представител.

Татяна Дончева напусна БСП в края на 2013 г.  в знак на несъгласие с политиката на тогавашния председател на БСП Сергей Станишев.

Георги Първанов пък заедно с Румен Петков бяха изключени от БСП също по времето на Станишев – през март 2014 година, след като създадоха формацията АБВ, която трябваше да се противопостави на действията на Станишев в партията.

Георги Кадиев напусна през 2015 г. заради решението му да се яви като кандидат за кмет на София в разрез с официалната кандидатура на БСП.