Румяна Бъчварова на среща с Американската търговска камара: Без електронно управление оставаме в миналия век

ГЕРБ планира да раздели Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в три отделни

Водачът на листата на ГЕРБ в 24 МИР-София Румяна Бъчварова и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев се срещнаха с ръководството на Американската търговска камара в България.

8455_3rdmsBYhG7mHIlyvAgmWN8VRarA3TT

От Камарата представиха Бяла книга с препоръки за подобряване на бизнес климата и икономическата среда, засилване на конкурентоспособността на българската икономика и насърчаване на инвестициите в страната.

Членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Бъчварова и Дончев подчертаха, че няма съществени принципни различия между препоръките в Бялата книга и програмата и визията на ГЕРБ за управление на държавата. Президентът на Американската търговска камара в България Питър Литгоу, вицепрезидентът Алекс Нестор и изпълнителният директор Валентин Георгиев проявиха засилен интерес и одобрение към програмата за саниране на панелните жилища в страната, която ГЕРБ предвижда да реализира при бъдещ управленски мандат.

Обсъдена бе и необходимостта от увеличаване на административния капацитет в България и подобряването на институционалната памет на всички нива в администрацията. „За Камарата е важно подобряването на диалога между нас и институциите. Когато има диалог и разговор, доверието е налице. Експертизата на големите фирми, които са членове на Американската търговска камара е безспорна – използвайте я“, подчерта Алекс Нестор. По време на срещата Томислав Дончев представи икономическите приоритети в управленската програма на ГЕРБ и мерките, които се предвиждат за икономически растеж.

„Най-важното е да имаме икономически министър, който да се занимава с привличането на инвестиции и с подкрепа на дребния и средния бизнес. Предвиждаме разделянето на досегашното мегаминистерство на икономиката, енергетиката и туризма в три отделни министерства, за да може всяко от тях да концентрира усилията си в съответната сфера и да се подобрят резултатите от работата им. Сливането на НАП и Митниците в една структура също ще доведе до безспорни позитиви“, обясни Дончев, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

По думите му членството на България в Еврозоната е приоритет на ГЕРБ още от 2009 г. и остава такъв и към настоящия момент. „Публично-частното партньорство е много добър механизъм, който за съжаление все още не е развит пълноценно в България. Затова имаме намерение да предложим нов закон за публично-частното партньорство“, посочи Бъчварова. По думите й трябва да бъде ускорено разработването на електронното управление.

„Нито една друга реформа, от която се нуждаем, не може да стане без електронното управление. Без него оставаме в миналия век“, посочи още водачът на листата на ГЕРБ в 24МИР-София.

Според Бъчварова, друг съществен проблем пред страната ни е много ниската проектна готовност, което създава негативни последици както по отношение на усвояването на европейски средства и икономическия растеж, така и върху чуждестранните инвестиции. „Проблем за България е, че няма устойчива форма на взаимодействие между държавата и бизнеса, а това е много важно, защото ще доведе до ускоряване на икономиката“, каза още Бъчварова.

 

 

До читателите:

 

Ако харесвате тази или други публикации или одобрявате позициите, изразявани в електронния вестник Vevesti.bg, моля, подкрепете една независима и финансово необвързана медия с SMS на кратък No 1935 и текст VEVES.

Повече – на страницата „За нас”.

 

Vevesti.bg