„Чаеното момиче“ на Лиза Сий – история за любов и страдание с аромат на чай

„Чаеното момиче“ е новата книгата на бестселъровата авторка Лиза Сий, позната на българските читатели с романите си „Снежно цвете и тайното ветрило“ (преведена на 36 езика), „Любовта на Божур“ и „Шанхайските момичета“.

В едно далечно планинско селце в Китай животът на Лиян и семейството ѝ се върти около отглеждането на чая и спазването на традициите на акха. Животът им обаче завинаги се променя, когато непознат мъж пристига в селото им с предложение да купи чая, който продават на безценица на изкупния пункт. Древното изкуство на приготвянето на чай постепенно се възражда в Китай и все повече се търси качественият чай, добиван в планините на далечната провинция Юннан. Така модерният свят постепенно навлиза в света на акха.

Лиян е дъщеря на лечителката на селото, но колкото и способна да е една жена, тя винаги стои по-долу от мъжете в тяхното общество. Лиян обаче е необикновено момиче – умно, амбициозно и своенравно. Трудно ѝ е да се подчинява на многобройните условности, които определят живота в родното ѝ село, особено когато се налага да се откаже от „негодното“ си дете, както традициите повеляват. Тя напуска планините, за да учи в големия град. С невероятно упорство и много лишения Лиян успява да завърши образованието си и да изгради печеливш бизнес. Миналото обаче има свойството да ни връхлита, когато най-малко очакваме. 

„Чаеното момиче“ е история за любов и страдание с аромат на чай. Защото приготвянето на чая, както и любовта, е изкуство и само посветените в него могат истински да му се насладят.

В началото чаят се усеща като пиперлив, но след малко става божествено сладък. Историята на предците ми трепка в костите ми. Сякаш с всяка глътка рецитирам наум родословието си. Чувствам се едно с предците си и едновременно с това с онези, които ще дойдат след мен. Отраснала съм с разбирането, че оризът ни изхранва, а чаят ни лекува. Сега разбирам, че чаят също така ни свързва един с друг и ни кара да мечтаем. Това прелъстяване е по-дълбоко и по-безусловно от това на всеки мъж.

Написана на богат и лиричен език, книгата е разказ за необикновения живот на една жена в Китай – на трудностите, ограниченията, но и възможностите ѝ в тази далечна и екзотична за нас страна. Това е история за наследствените ценности, за силата на духа и за семейните връзки. Както всяка книга на Лиза Сий това е една обогатяваща и замисляща творба, написана на великолепен език и пренасяща ни в една съвсем различна култура.

Лиза Сий е автор на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ „Снежно цвете и тайното ветрило“, „Любовта на Божур“, „Момичетата от Шанхай“, „Китайски кукли“ („China Dolls“) и „Мечти за щастие“ („Dreams of Joy“), които директно оглавяват класацията. Тя също така е автор и на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ „Златната планина“ („On Gold Mountain“), който разказва историята на заселването на нейното китайско-американско семейство в Лос Анджелес. През 2001 г. е удостоена с отличието „Жена на годината“ от Организацията на американските жени от китайски произход, а през есента на 2003 г. получава наградата за исторически заслуги на Музея на американците от китайски произход.

Можете да поръчате книгата ТУК.