НАП и МФ пуснаха „черен списък“ с фирмите на санкционираните от САЩ

Асен Василев

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, то те ще бъдат поставени в рестриктивни списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите. Това обяви финансовият министър Асен Василев в Панорама на БНТ. От думите му не стана ясно какво ще означава свързани, по какъв начин ще се установява това, както и за какъв кръг длъжности ще се разпростират тези мерки.

Той увери, че всичко, което бъде открито, ще бъде абсолютно публично – кои от държавните дружества и кои лица попадат в тази списък на свързани лица. Това се отнася и за частни структури. „Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании“, обясни Василев.

Веднага след това стана ясно, че Националната агенция по приходите вече е публикувала на сайта си списък с 64 фирми и организации, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Засега той е идентичен с този на огласените от САЩ компании, на които американската страна също наложи рестрикции заради връзката им с тримата санкционирани българи. Очевидно обаче той ще се увеличава с всички новооткрити свързани лица и дружества. По-късно и Министерството на финансите качи два списъка. В единият, озаглавен  „Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC“ са свързаните с Божков и Пеевски дружества. В другият, под рубриката „Други мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC“ са Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Часове по-рано правителството реши да бъде създаден „черен“ списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ. Към днешна дата там би трябвало да влязат всички компании, свързани с бизнесмена Васил Божков и бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения.

Списъкът ще е обемен, защото ще обхване още компаниите, притежавани, контролирани или управлявани от Пеевски и Божков през последните пет години. В него ще влязат и всички техни съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол за последните 5 години. Ще се добавят и всички физически лица и юридически лица, които ДАНС и НАП установи, че са косвено свързани с Пеевски и Божков.

Целта на списъка е да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите на САЩ. Подобен риск съществува и за всички частни компании, които имат бизнес с хора или фирми, свързани с Божков и Пеевски. Затова списъкът ще е публичен и ще се публикува на страницата на МФ и НАП.

За съставянето на списъка се създава постоянна работна група с участието на представители на МВР, МФ, ДАНС и НАП. ДАНС и НАП са натоварени със задачата да предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица с лицата от списъка и да предлагат допълване на списъка в случай, че се установи свързаност, или изключване от него в случай, че свързаността е прекратена.

„С предприетите от правителството действия ще се сведат до минимум рисковете за страната ни в политическо и в международно отношение и за българската икономика от тези санкции на САЩ при последващо замразяване на активи в банки на бюджетни организации, държавни дружества и предприятия, блокиране на международни преводи, изключване и недопускане до участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможностите за търговия и други“, пише в съобщението на МС.

Решението се взема, след като сутринта финансовият министър Асен Василев отбеляза, че няма изработена нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава. Президентът Румен Радев също заговори за „мерки“, които трябва да предприеме България. „Трябва да е ясно на всички български граждани, които са имали или планират да имат някакви бизнес отношения с тези лица и фирми, че те също попадат под тези удари“, каза държавният глава днес.

Последици

Министерството на финансите на САЩ санкционира Делян Пеевски и Васил Божков, както и 64 фирми, свързани с тях, по закона „Магнитски“. Третият санкциониран е Илко Желязков, но не е известно той да притежава фирми.

Законът „Магнитски“ предвижда блокиране на цялата собственост на нарушителите на територията на САЩ и забрана за транзакции, пренос на стоки и услуги в тяхна полза. Последиците обаче се разпростират далеч извън границите на САЩ. Много е вероятно съвсем скоро тримата да не могат изобщо да си открият банкова сметка в почти никоя банка по света, обясниха финансови експерти. Няма да могат да използват кредитни карти, а трудно ще се намери фирма, която да иска да сключва договори с тях.

Всяка българска банка получава черния списък на САЩ със санкционирани хора и фирми и може да блокира техните сметки и да откаже да работи с тях в бъдеще. В противен случай самата банка е заплашена от санкции, които могат да достигнат огромни размери. Фирмите, които правят бизнес с компании на санкционираните, също рискуват да си навлекат негативни последици, ако не прекратят отношенията си с тях.

Още мерки

Премиерът Стефан Янев свиква Съвета по сигурността в понеделник. На него ще се обсъдят мерки за гарантиране на политическата стабилност, необходимостта от нови и адекватни политики за борба с корупцията, както и прилагане на по-ефективни механизми за координация и взаимодействие на структурите в сектор „Сигурност“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.