Георги Милков на Варна Лит: Тази седмица Варна ми беше като щастлив остров

Снимка: Варна Лит

Публикацията е от фейсбук страницата на журналиста Георги Милков, който беше част от Международния литературен фестивал Варна Лит

Тази седмица Варна ми беше като някакъв щастлив остров, въпреки че слънцето се показа едва накрая. Заради Международния литературен фестивал ВарнаЛит метеорологичното време загуби важност, за да отвори пролом към метафората за време. А когато в това красиво реене си заедно с Георги Господинов и Захари Карабашлиев пространството придобива най-причудливи измерения.

Под покрива на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” бяхме като в търбуха на някакво митично чудовище, което ни пренася неусетно между минало и бъдеще. Но цялата тази магия, подпомогната от фабулата в книгите “Опашката” (Захари Карабашлиев) и “Времеубежище” (Георги Господинов), не би се случила без вдъхновяващата сила на четящите хора във Варна.

Същите, които превърнаха в празник и останалите вечери със Здравка Евтимова, Мария Касимова-Моасе, Виктория Бешлийска, Георги Тошев, Стефан Вълдобрев… А след това и тези мои срещи с младите журналисти от Прес клуб Варна и запалените пътешественици в Социалната чайна (нямам снимки за съжаление).

За да завършим с една мила другарска среща – спомен от друг формат – “Африка, звездите сигурно са полудели” – на морския бряг с Георги Тошев и Юлиян Костов. Не предполагах, че една седмица във Варна може да бъде толкова зареждащо преживяване.