Георги Господинов и Здравка Евтимова към ученици във Варна: Бъдете грамотни, четете

Георги Господинов

Стотици желаещи да се присъединят към срещата със Стефан Вълдобрев и вдъхновяващ разговор за детската книга. Най-цветният литературен фестивал – „Варна Лит“ 2021 – е почти на своя финал.

В третия му ден популярни писатели отново посетиха варненски училища. Учениците от 8-ми и 11-ти класове на Пета езикова гимназия се срещнаха писателите Здравка Евтимова и Георги Господинов и още в самото начало зададоха десетки въпроси, свързани с писането. Ето обобщения отговор на Здравка Евтимова и Георги Господинов:
„Бъдете грамотни, четете. Трябва да познавате родния език, да обичате хората на тази земя, да познавате Йовков, Вазов, Дебелянов, Гео Милев. Да си вземете силата и красотата от тяхното слово, за да създавате свои вселени и да „обръщате” света. Нека трудностите бъдат вашите празници, защото като преминете през тях, вие вече ще сте на високото.”, пожелаха им двамата писатели.

Малко по-късно заедно поехме по пътя към детската книга със събитието „Неочаквани герои”, в което трите вълшебници на думите Вера Асенова, Катя Антонова и Нуша Роянова споделиха от сцената на Държавния куклен театър във Варна своите собствени съмнения и вдъхновения за създаване на сърцати истории.
Вера Асенова („Птичето и дървото”) призна, че най-важното при писането за най-малките читатели е да използваш език, който е близък до тях.

Катя Антонова („Феята от захарницата”) допълни, че дори когато прави еклери за нейните собствени деца, се връща назад към най-ранните си години, за да успее да види светът през техните очи.
„Тук всяка дума е отговорност”, сподели Нуша Роянова, а Катя добави, че:

„Думите, които използваме, наистина са важни, както и отношението към себе си. И едва когато нахраним с любов детето в нас самите, може да бъдем пълноценни възрастни”.

Междувременно представянето на „И скакалците сънуват”, поетичната книга на най-младия участник на „Варна Лит” 2021 – Александър Габровски – с участието на редактора на книгата Георги Господинов („Физика на тъгата”) – предизвика бурни овации. Поради големия интерес събитието бе преместено в Градска художествена галерия „Борис Георгиев”.

Третият ден на „Варна Лит” завърши празнично с представянето на книгата на популярния певец и актьор Стефан Вълдобрев – „Книга за песните”, а думите от някои от най-обичаните му песни огласиха коридорите на художествена галерия „Борис Георгиев”.

Стефан Вълдобрев