„Хубави неща“ от Джанел Браун – трилър, който се чете на един дъх

„Хубави неща“ от Джанел Браун е най-новото заглавие на издателство Intense, което беше представено на най-нетърпеливите читатели на Пролетния базар на книгата пред НДК.

Една съвършена измама събира две съвсем различни жени – едната измамница, а другата наследница – в неустоимо четиво от автор на бестселъри на New York Times.

Преди години Нина се поддава на идеята, че дипломата й по свободни изкуства ще й осигури удовлетворяваща кариера. Когато тази мечта се сгромолясва, тя започва да краде от богати деца в Лос Анджелис заедно с хитрия си ирландски любовник, Лаклан. Нина е учила занаята от най-добрите: майка й е истинска майсторка на измамите, която се блъска, за да осигури на дъщеря си прилично детство въпреки белязания от непрестанно местене живот, който двете водят. Но когато майка й се разболява, Нина рискува всичко, за да й помогне, дори това да означава да участва в най-дръзката и опасна измама досега.

Ванеса е привилегирована млада наследница, която иска да преуспее. Вместо това тя става Инстаграм инфлуенсър – пътува по целия свят, получава безплатни дрехи и продукти и позира за снимки в екзотични места. Зад примамливата фасада обаче се крие живот, белязан от трагедия. След развален годеж, Ванеса се оттегля в огромното семейно планинско имение Стоунхейвън, място с мрачни тайни не само от миналото на Ванеса, но и от това на едно объркано и измъчвано от проблеми момиче на име Нина.

Пътищата на Нина, Ванеса и Лаклан се пресичат тук, на студения бряг на езерото Тахо, където преплетените им животи отстъпват място на една зима, изпълнена със стремежи и желания, двуличие и отмъщение.

Този удивителен, изпълнен с обрати, интригуващ роман представя известната писателка Джанел Браун в най-добрата й форма, описвайки две блестящи, наранени от живота жени, които се опитват да оцелеят в най-голямата игра на измама и разрушение, в която някога ще им се наложи да участват.

“Роман, който е невъзможно да оставите, “Хубави неща” е интелигентно и изключително завладяващо четиво,” пише PopSugar.

“Изпълнен с интригуващи обрати и потресаващи заблуди, това е един дълбок социален коментар, четенето на който доставя огромно удоволствие,” категорични са от The Week.

“Разказ за нашето поколение, от който не можеш да откъснеш поглед, “Хубави неща” съчетава очарователна обстановка с мрачни и опасни тайни, показвайки онова, което винаги сме знаели – или може би сме се надявали, – че е вярно за бляскавия живот, представен в нашите фийдове в социалните медии. Джанел Браун е фактор в литературата” пише Чандлър Бейкър.

“Обичам добрите истории за измамници — особено когато не мога да кажа кой е истинската мишена и кой същинският измамник. Във възхитително четивната “Хубави неща” добрите момичета и лошите момичета непрекъснато разменят местата си в разказ, който ще ви накара да отгръщате страниците една след друга до самия край. Най-новият роман на Браун съдържа същите проницателни наблюдения, които са нейна запазена марка – за промяната на самоличности и тайните, които всички имаме”, коментира Атика Лок.

“Ненаситен, секси и изпълнен с обрати, най-новият роман на Джанел Браун разкрива какво се крие зад каменните стени на огромните къщи на елита и ловките  преструвки, с които са изпълнени коварните планове на измамниците. Сблъсъкът на пари, семейство и Инстаграм  прави романа толкова увлекателен, че няма да можете да го оставите”, е мнението на Джулия Филипс.

“Отчасти психологически трилър, отчасти разказ за морал, “Хубави неща” представлява литературен съспенс от най-висока класа. Великолепна проза, сложни герои, населяващи завладяващите светове на елитни Инстаграм инфлуенсъри и измамници на едро, провокиращо размисли повествование от две гледни точки, заплетен сюжет с изненадващ край, който изобщо не сте предполагали – в този брилянтен роман има всичко! Прочетох го като хипнотизирана за един ден, без да го оставям, и всеки миг ми доставяше удоволствие,” пише Анджи Ким.

“Изгълтах книгата на Джанел Браун на един дъх, разгръщайки бързо страниците, потопена в интелигентното и изпълнено с прозрения произведение, което ме караше да изпитвам съчувствие към всеки разказвач …  Хипнтозиращо, провокативно, изненадващо, предизвикващо размисъл —задължително четиво”, пише Джийн Куок.

По-долу четете откъс от книгата

Всеки престъпник си има начин на действие и ето какъв е моят: аз наблюдавам и чакам. Проучвам какво имат хората и къде го държат. Лесно е, защото те ми показват. Профилите им в социалните медии са като прозорци към техния свят, които отварят, молейки ме да надзърна вътре и да си отбележа онова, което ме интересува. Алексей Петров например открих в Инстаграм – в поредния ден, когато разглеждах снимките на непознати, докато погледът ми беше привлечен от банановожълто бугати и мъжа, седнал на капака му със самодоволна усмивка, която ясно ми показваше какво точно мисли за себе си. След около седмица знаех всичко за него: кои са приятелите и семейството му, къде обича да купонясва, бутиците, където пазарува, ресторантите, в които се храни, клубовете, където пие, както и пълната му липса на уважение към жените, обичайният му расизъм и огромното му его. И всичко това удобно геолокализирано, маркирано с хаштаг, каталогизирано, документирано.

Наблюдавам и чакам. И после, когато се открие възможност, вземам. Можете да се доберете до този тип хора по-лесно, отколкото бихте могли да си помислите. В края на краищата те представят на света точно описание на своите разписания минута по минута: единственото, което трябва да направя, е да се изпреча на пътя им. Хората отварят вратите си на хубави, добре облечени момичета, без да си правят труд да задават много въпроси. А после, щом се озовеш вътре, всичко е въпрос на подходящ момент. Да изчакаш чантичката да остане на някоя маса, докато собственичката є е в тоалетната; да изчакаш да наизвадят електронните цигари и да се напият достатъчно; да изчакаш някоя купонджийска тайфа да те повлече със себе си и пред теб да се открие онзи идеален момент на невнимание. Именно това ще се случи на Алексей Петров: след няколко седмици, когато тази нощ (и моето присъствие в нея) е избледняла и се е превърнала в бегъл, помътен от кокаин спомен, той ще стегне багажа си в куфари на „Луи Вюитон“, за да прекара една седмица в Лос Кабос с дузина от неговите богати приятелчета. Ще постне в Инстаграм снимки как се качва на борда на #гълфстрийм натруфен в дрехи на #версаче, отпиващ #домпериньон от шампаниера от #масивнозлато, препичащ се на палубата на някаква яхта с #красивихора в #мексико. И докато го няма, пред празната му къща ще спре фургон. На фургона ще има надпис, рекламиращ несъществуваща фирма за реставрация и съхранение на произведения на изкуството, за всеки случай, ако някой от съседите наблюдава от вътрешността на собствената си затворена крепост. (Никой няма да наблюдава.) Моят партньор – Лаклан, мъжът в леглото ми – ще влезе в къщата, използвайки кодовете за портата и алармената сигнализация, с които съм се сдобила. Той ще избере предметите, които съм му посочила – два от не толкова ценните часовници, чифт копчета за ръкавели, украсени с диаманти, креслата на Джио Понти, онази италианска масичка за канапе и още няколко интересни вещи, – и ще ги натовари във фургона. Бихме могли да откраднем още доста неща от Алекс, не не го правим. Вместо това спазваме правилата, които наложих, когато за пръв път влязох в тази игра преди няколко години: не взимай твърде много; не бъди алчен. Взимай само онова, чиято липса няма да се усети. И кради само от онези, които могат да го понесат.

Буквар на кражбата:

  • Никога не кради произведения на изкуството. Колкото и да е блазнещо, ще бъде невъзможно да пласираш онази картина за десетки милиони долари – или каквото и да е от някой лесно разпознаваем художник. Дори латиноамериканските наркобарони няма да се изръсят за откраднат Баския , който никога няма да могат да препродадат на свободния пазар.
  • Бижутата се крадат лесно, но истински ценните често са единствени по рода си и поради това твърде разпознаваеми. Вземай онези, които не са толкова ценни, сваляй обкова, продавай камъните.
  • Марковите стоки – скъпи часовници, дизайнерски дрехи, дамски чанти – са винаги добра идея. Пусни този Патек Филип в иБей, продай го на някой младок от технологичния сектор в Хоубоукън, който току-що е получил първата си тлъста заплата и иска да впечатли приятелите си. (Тук ключът е търпение: по-добре изчакай половин година, в случай че властите наблюдават Мрежата за крадени стоки.)
  • Пари в брой. Това е вечният идеал на крадеца. Но е и най-трудно да се докопаш до тях. Децата на богаташите имат кредитни карти „Центурион“, те не мъкнат в себе си пачки банкноти. Макар че веднъж намерих 12 000 долара в страничния джоб на лимузина собственост на синчето на един магнат, собственик на телеком от Чънду . В онази нощ наистина ми провървя.
  • Мебели. Тук вече е нужно набито око. Трябва да познаваш добре антикварните предмети – което важи за мен, това (ако не друго) ми осигури дипломата по история на изкуството – и да имаш начин да ги продаваш. Не може просто да застанеш на ъгъла с масичка за кафе „Мингурен“ на Накашима и да се надяваш, че някой от минувачите ще има 30 000 долара в джоба си.

Откраднах три чанти „Биркин“ и палто от визон на „Фенди“ от дрешника на звезда от телевизионното реалити шоу „Шопахолици“. Излязох от купон в къщата на един мениджър на хедж фондове с ваза от епохата на династия Мин, пъхната в чантата ми; свалих пръстен с жълт диамант от пръста на наследница на китайски стоманен магнат, която беше припаднала в банята на хотел „Бевърли Хилс“. Веднъж дори изкарах мазерати от гаража на двайсет и няколко годишен тип, знаменитост в ЮТюб, най-известен с безразсъдните си автомобилни каскади, макар че трябваше да го зарежа в Кълвър Сити, защото беше твърде разпознаваемо, за да го препродам.[1]

 

Можете да поръчате „Хубави неща“ ТУК.