Майор Терзиев направил допълнителен заход и свалил мишената, после връзката с него се загубила

Майор Валентин Терзиев Кадър: БГ он ер

Акцията по издирването на пилота на бойния самолет на военновъздушните сили на България майор Валентин Терзиев продължава. Това съобщи по време на брифинг от Шабла служебният министър-председател Стефан Янев.

„За съжаление предвид времето, което е минало от началото на инцидента, атмосферните условия, температурата на водата както и теченията, надеждите ни за намирането на нашия пилот не са големи. Независимо от това операциите продължават“, допълни Янев.

Той обясни, че към момента все още не е намерена черната кутия на самолета, но са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани.

„Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани и две работни групи работят паралелно и съвместно, така че да бъдат установени всички детайли по този инцидент“, допълни той.

Янев уточни, че светлинната цел, по която е трябвало да стреля майор Терзиев е била спусната от друг самолет, прелетял с 30-километрова преднина. След освобождаването на мишената, тя обаче е започнала да пада по-бързо от планираното, което наложило въздушния ас да направи допълнителен заход. От първия самолет е заснето видео как Терзиев поваля успешно целта. Веднага след това връзката с него била загубена.

Предполага се, че останките на военния самолет се намират на 70-метрова дълбочина. Вероятно за изваждането им ще се използват кораби от търговския флот, тъй като Военноморските сили нямат техника за подобна операция. Може да бъде потърсена и помощ от съседните държави за изваждането на самолета на майор Терзиев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.