МЗ сваля маските на някои ваксинирани

Снимка: pixabay.com

Министерството на здравеопазването подготвя облекчения в изискването за задължително носене на маски в затворени обществени помещения, обяви зам.-здравният министър Александър Златанов на извънреден брифинг, цитиран от в. Сега. Те ще бъдат детайлно разписани в заповед на здравния министър в понеделник или най-късно вторник.

По думите му заболяемостта у нас вече е под 50 на 100 000 души, страната ни е на 23-то място в ЕС по този показател, затова от екипа на министър Стойчо Кацаров смятат, че могат да разхлабят малко мерките в с оглед предстоящите топли месеци.

От думите на Златанов се разбра, че засега от маските ще бъдат освободени ваксинираните служители на заведенията и малките търговски обекти. Става дума само за малки помещения – спортни салони, фитнеси, фризьорски салони, магазинчета. „При малки колективи от 5-7 души, ако са ваксинирани – хората също няма да трябва да носят маски“, обясни Златанов.

За посетителите на тези малки заведения и обекти обаче остава задължението да са с маска. Маските остават задължителни и в рисковите зони – големи търговски обекти, административни сгради с много хора, при които не може да се контролира потокът и т.н., каза още зам.-министърът. Засега не се предвижда премахване на маските и в градския транспорт.

Повечето детайли около разхлабването ще бъдат описани в заповед на министъра в началото на идната седмица. Тъй като не всички случаи в живота обаче могат да се обхванат в документ, на здравните инспекции ще бъдат дадени правомощия да решават кога и къде какви мерки да налагат по отношение на маските в зависимост от ситуацията в дадените области.

Въпреки че зам.-министър Златанов говори главно за служителите на малките обекти, които ще бъдат освободени от носене на маска, ако са имунизирани, от последващите му думи стана ясно, че без маска в подобни помещения ще могат да влизат и посетителите – например на кина и театри. На въпрос кой ще следи дали служителите на дадени кино проверяват посетителите, които са без маски, носят сертификат за ваксинация, той отговори: „Досегашните контролни органи – РЗИ, органите на МВР и общинските служители“. Т.е. докато човек е на кино, той може да бъде проверен от органите на реда дали е ваксиниран.

2 Comments

  1. И обявява награда за най- много целунати. Вървите по Витошка и се целувате, защото в България живеят извънземни, които са сами във вселената.Ех , какъв живот ще настане.

  2. Ами да махнат маските и да обявят седмица на целувките , в поскрепа на малоумните антиваксъри. Ходиш по улиците и целуваш наред.Дойде свободата само в България и след това това правителство си обира крушите , а народът започва поголовно да мре по почина: Няма човек- няма проблем.После , продаваме милионите ваксини и добавяме стотици милиони към частните им сметки , а и партийни такива,
    Така и Слави ще си плати 11 милиона, които дължи на ..??? и БСП 5 милиона и пито- платено

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.