Откриха биологичен материал сред отломките от падналия изтребител

Кадър: БНР

Сред намерените останки на падналия в морето самолет МиГ-29 е открит биологичен материал, съобщи днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БТА. Той уточни, че материалът е изпратен за ДНК-експертиза.

Логически следва, че действията се насочват най-вече към намирането на черната кутия на самолета, заяви Ефтимов и допълни, че откриването й е ключов момент, за да могат да се анализират причините за инцидента и да може да продължи плановата летателна дейност на изтребителната авиация на българската армия, каза той.

Адмиралът направи хронология на събитията от изчезването на самолета до момента. Той допълни, че реакцията на ВМС е била е мигновена, организирана и проведена във възможно най-кратките срокове с включване на кораби и вертолети от състава на авиобаза „Чайка“.

Търсенето продължава в определен район на базата на анализа на намерените отломки, каза Ефтимов. На място там Минен ловец 32 обследва дъното с помощта на станция, специализирана за откриване на мини, т.е. на подводни обекти с неголяма отражателна повърхност. Адмиралът посочи, че към тази сутрин са открити потвърдени два контакта, за което следва да се извършат допълнителни дейности за потвърждаването им. Технологично тези действия се извършват със сонари  със страничен обзор.

Ефтимов съобщи, че тази сутрин е проведено съвещание с фирми и организации от морския бизнес, които разполагат с такива възможности. Участвали са „Хидроремонт“, Институтът по океанология и фирма „Хидромат“. Всички са заявили готовност да се включат безвъзмездно в етапа по търсене и потвърждаване на установените контакти. За извършването на тази дейност е създаден координационен щаб, обясни адмиралът. Тази дейност не може да се обвърже с определен времеви параметър, готови сме да я провеждаме, докато можем да предоставим достоверни резултати, допълни той.

В момента започва прехвърляне на средства към района на търсене от „Хидроремонт“, а след това и от Института по океанология, който ще участва с плавателно средство и специален ехолот, специализиран за търсене на подводни обекти. Преносимите средства за търсене ще бъдат разгърнати на плавателни съдове на ВМС. Военноморските сили ще разгърнат специализиран кораб, който ще е координираща платформа в района на търсенето, обобщи адмиралът.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.