Цветозар Томов: Има предложение от друга фирма за доставка на 5000 машини

Цветозар Томов

Утре се открива предизборната кампания и ЦИК се надява участниците в нея да се държат като цивилизовани конкуренти. Надяваме се кампанията да протече в рамките на добрите нрави и толерантност, както и да се спазват противоепидемичните изисквания. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от Дир.бг.

В близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите.

В Централната избирателна комисия днес е получено предложение за доставка на 5000 машини за гласуване от друга фирма, съобщи пред журналисти днес Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК. Това е фирмата „Панов“ ЕООД.

Преговорите със „Сиела Норма“ също продължават, допълни той. Няма напрежение между ЦИК и фирма „Сиела Норма“, ние сме доволни от тяхната работа досега. Има въпроси за доизчистване, които ще решим до края на седмицата, каза Томов. Преди няколко дни за пръв път „Сиела Норма“ направи разбивка на разходите за доставка на машините, по част от тези сметки ЦИК има възражение. Ние плащаме с пари на данъкоплатците и не сме готови да го правим, ако не е нужно, каза Томов. Ако ЦИК разполага с повече пари в бюджета, може да плати повече, но само ако са достатъчно обосновани претенциите, отбеляза той.

Законът може да се изпълни с наличните 9600 машини за гласуване, защото секциите с над 299 избиратели са малко над 9400. Там, където има обективни пречки, законът позволява да се гласува и с хартиени бюлетини. Проблемът е, че не можем да осигурим повече от една машина в секциите с най-много избиратели, каза Томов.

За пръв път в чужбина ще има близо 800 секции извън страната. Решението за това ще бъде взето най-късно до 18 юни, за да се облекчи процеса.

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната, като срокът изтича на 15 юни. Най-много са от Турция- 16 363, следват Великобритания – 8741, Германия – 6486 и Испания- 2561 заявления, където по традиция има най-много българи.

„Ако някой е следил данните от предната кампания, ще му направи впечатления, че сега заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция, а сега са два пъти по-малко. Причината за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити на базата на това, че в местата, които са открити такива секции, са гласували повече от 100 души в последните години. Това силно намалява активността в подаването на заявления, защото хората знаят, че там ще има изборна секция, не са достатъчно мотивирани да пускат заявления“, обясни Томов.

В седмицата, която предстои, ще трябва да бъде утвърден техническият образец и защитата на бюлетината.

Няма да се стигне до хаос в чужбина. Организацията върви нормално“, увери Томов.

Условията и реда за поставените под карантина или в задължителна изолация хора, които към момента са около 25 000, също предстои да бъдат уточнени, като броят им може да бъде и двойно по-малък предвид тенденцията за стихване на епидемията, каза говорителят на комисията.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.