Димитър Аврамов: България започва да изглежда като гето на ЕС

Димитър Аврамов

„Институтът на главния прокурор е такъв, че неговата работа е безотчетна, невидима и субективна. От гледна точка на това как е защитен статутът му, протестите срещу него може и да не доведат до никакъв ефект. Прокуратурата трябва да има представа за факта, че се е изправила срещу българското общество и стои самотна в тази битка“. Коментарът направи пред БНР политологът Димитър Аврамов. Той се пошегува, че новият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши, която трябва да разследва злоупотребите с бюджета на ЕС, е избрала най-добрата страна за първата си визита:

„Страната – европейски шампион по прозрачно усвояване на евросредства. Страна, където няма никакво напрежение срещу работата на съдебната власт и прокуратурата. Има много какво да научи от главния прокурор Иван Гешев как се защитава публичният интерес в България“, каза иронично политологът.

В предаването „Нещо повече“ Аврамов коментира санкциите по закона „Магнитски“ и създадените списъци с фирми, свързани санкционираните българи:

„Държавата трябва да влезе в комуникация с партньорите си от САЩ и да поиска конкретна информация и да я представи пред обществото. … Институциите носят отговорност, не е необходимо да чакаме партньорите от САЩ и ЕС да ни казват. България започва да изглежда като гето на ЕС, в което органите на реда влизат само в краен случай, колкото да поддържат ниво на стабилност. Ако продължаваме така, ще бъдем изолирани“.

Според политолога след предстоящите избори през юли само „Има такъв народ“ ще е в състояние да направи правителство.

„Най-вероятно заедно с „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“, каза той.

Прогнозата на Димитър Аврамов е, че бъдещото правителство може да изкара и пълен мандат, ако има парламентарно мнозинство зад него.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.