„Полет над корейската нощ“ – концерт с произведения на южнокорейски композитори в София

Корейската композиторска школа във фокуса на 52. МФ „Софийски музикални седмици на 14 юни 2021 от 19 ч. в Камерна зала „България“

За първи път у нас се предвижда мащабно представяне на съвременна корейска музика, в рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици“, който тази година се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев и отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. 

Къде се пресичат Кандински, Екзюпери, фолклорът … в корейския композиционен светоглед, ще разберете на 14 юни в Камерна зала „България” от 19 ч., в уникална и атрактивна програма с пет премиери за България.

Чрез „Вариации на песента за засаждане на ориз в Сангджу“ за пиано соло, авторът Гонйонг ЛИ кристализира собствен стил в хармония между западната и корейска традиционна музика – в тази пиеса се използва народна мелодия и ритъм от трудова песен. „Фантазия Дорази“ от Сонгуон БАК също представя фолклорни елементи за дуо кларинет и пиано. „Бяла сянка“ за цигулка и пиано от Суджонг ЛИ символизира обнадежденото сърце, което продължително чака светло бъдеще, преодолявайки тъмнината на  мрачната реалност. „Точки, линии и равнини“ за клавирно трио от Джонгянг БАК се основава на съображенията за музикални и динамични характеристики, преобразувани през визуалните елементи от известната книга „Punkt und Linie zu Fläche“ на Василий Кандински. „Нощен полет“ (2012) за цигулка, кларинет, виолончело и пиано е вдъхновена от едноименния роман на Сент Екзюпери, където Хьокджин ШИН използва класически и съвременен музикален език. За изграждането на този своеобразен българо-корейски културен мост спомагат Негина Стоянова – цигулка, Кристиян Калоянов – кларинет, Теодора Атанасова – виолончело, Маргарита Илиева и Александър Лиалиос – пиано. 

Това важно сътрудничество между Корея и България в областта на класическата музика, се реализира в сътрудничество с Посолството на Република Корея в София, Асоциацията на корейските композитори, с подкрепа на  Асоциацията на корейци, живеещи в България, със съдействието на музикалния мениджър Суми Ким на ХанаАрт Нетуърк и с главен спонсор Джи Ел Къмпани в Корея. 

ПРОГРАМА

Гонйонг ЛИ – „Вариации по песента за засаждане на ориз в Сангджу“
          изпълнява: Александър Лиалиос – пиано

Суджонг ЛИ – „Бяла сянка“ 
          изпълняват: Маргарита Илиева – пиано 
          Негина Стоянова – цигулка 

Сонгуон БАК – „Фантазия Дорази“  
          изпълняват: Маргарита Илиева – пиано
          Кристиян Калоянов – кларинет  

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.