Комисията по досиетата разкри свързаните с ДС членове на избирателни комисии

Комисията по досиетата разкри имената на свързани с бившата Държавна сигурност членове на районните избирателни комисии (РИК) за предстоящите предсрочни парламентарни избори, насрочени за 11 юли.

С решение №2-1963/08.06.2021 г. са огласени имената на петима души, обвързани с репресивния орган на комунистическите власти в България.

Проверени са 201 души – председатели, заместник-председатели, секретари и членове на РИК.

Обявените имена са:

1. Иван Радушев Иванов – член на РИК в Разград. Иванов е бил агент под псевдонима Цанев към Областното управление на МВР-Разград-ДС по линия на Шесто управление.

2. Кина Атанасова Шереметова-Бошева – член на РИК в Бургас. Шереметова-Бошева е била съдържател на явочна квартира към Областното управление на МВР-Ямбол-ДС с мъжкия псевдоним „Явор“.

Кина Атанасова Шереметова-Бошева е бивш зам.-областен управител на Бургас.

3. Красимир Димитров Данков – член на РИК в Плевен. Той е бил щатен служител на Областното управление на МВР-Плевен-ДС. Назначен е за разузнавач през септември 1987 г.

Комисията е осветлява името му за пръв път през 2013 г., когато е кандидат за депутат в 42-то Народно събрание, издигнат от партия „Българска левица“, втори път – през 2019 г., като член на Член на Общинската избирателна комисия в Плевен за местните избори, трети път – през февруари 2021 г., когато отново е в РИК, но за парламентарните избори на 4 април за 45-о Народно събрание.

4. Неджатин Мехмед Салим – член на РИК Кърджали за вота на 11 юли. Агент Даскалов към ДС, управление VI-IV-II, е вербуван пред 1980 г. и снет от оперативния отчет три години по-късно.

5. Николай Димитров Цветков – председател на РИК – Перник. Цветков е бил агент с псевдоним Альоша към ОУ на МВР-Перник по линия на Второ главно управление (контраразузнаване). Вербуван е в края на 1981 г. и е снет от действащия оперативен отчет през 1987 г.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.