Надникнете зад кулисите на „История на българското изобразително изкуство“

Зад кулисите на една нова изключително ценна книга надникваме днес благодарение на издателство „Лист“.

Докато очакваме първата по рода си „История на българското изобразително изкуство“ от големия изкуствовед Кирил Кръстев, показваме няколко кадъра от подготовката и печата на изданието.

„Целият архив беше преровен и сортиран от Иво Милев, след това той събра около 800 изображения за книгата, а Милена Вълнарова сглоби всичко това. Редактор на книгата е Елена Кръстева, за която нито историята, нито изкуството са нещо ново. Книгата има и няколко научни редактори, които поеха различни периоди от това 528 странично издание. Всичко това отне почти две години“, разказват от издателство „Лист“.

Днес ходихме в печатницата, за да проследим дали всичко е наред с печата. Наред е! Лично Милена провери и одобри. На една от снимките се вижда колко сме строги с печатарите – в заданието е отбелязано да внимават с някои важни за нас неща – хубаво обло гръбче, реални цветове и някои други неща. Предупреждаваме – книгата ще е тежка и най-добре да си я държите винаги на специална холна маса, разказват още от издателството.

И още нещо: книгата излиза с подкрепа по програма „Култура“ на Столична община.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.