Министър Кирил Петков разкри гигантски далавери при ремонтите на язовири

Кирил Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков разкри гигански далавери и при ремонтите на язовири, за които са платени половин милиард лева от бюджета. Парите бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ през 2018 г. за спешен ремонт на 400 язовира. Три години по-късно се оказва, че ремонтираните язовири са едва 10. При ремонтите има скандално завишени цени и безумни обекти без никаква значимост за населението. И тук парите се претакват без обществена поръчка от едно държавно дружество без никакъв капацитет – „Монтажи“ ЕАД – към частни компании. „Това за мен е корупция и ще дам тези случаи на прокуратурата“, обяви Петков. 

Както „Сега“ писа, 500-те милиона бяха отпуснати като увеличение на капитала на „Държавната консолидационна компания“ с аргумента, че е  необходим спешен ремонт на 400 язовира. ДКК прехвърли авансово тези пари на дъщерното си дружество „Монтажи“, което години наред държи част от милионите по банкови сметки, а другите превежда като аванси на избирани натъмно фирми.

„Следвана е същата схема като при държавната фирма „Автомагистрали“. Едно дружество без капацитет превъзлага на 6 външни фирми. Министерство на икономиката реално няма поглед върху работата на „Монтажи“, защото то е дъщерно на ДКК и работи под нейн контрол. Поисках списъка на приключените 10 обекта и посетих първия от тях. Реших, че когато искаш да се похвалиш с нещо, на първо място ще сложиш най-добрия обект. Какво се оказа – малко водоемче до Ловеч в средата на полето, без близки населени места и без вода. Това е обект без никакъв смисъл“, разказа министър Петков. За този водоем – който всъщност се състои от малко поточе, вливащо се в локва, са платени 2 млн. и 350 хиляди лева. Екипът на министъра е проверил количествено-стойностните сметки, като се оказва, че цените са завишени в пъти. „Цената на бетона е дадена 220 лв. на кубичен метър, а получихме от същия търговец оферта за 107 лв. Цената за транспорта е 1,16 лв. тон /километър, а реалните цени са около 20 стотинки, или 5 пъти по-ниско. Това за мен е корупция“, коментира Петков. Той уточни, че в изпълнение на решението за ремонтите на язовирите са сключени 266 договора с шепа фирми – 6 на брой, като реално се работи само по 100 обекта, а завършените са 10.

„В случая с ремонтите на язовирите има и друга особеност – ДКК е допълнила отпуснатото от държавата финансиране от 500 млн. лв. със заем от 130 млн. лв., взет от Българската банка за развитие. Така преди да вляза в контрол на банката, не мога да вляза в ДКК“, коментира още Петков. Според него заемът с ББР за ремонтите на язовирите трябва да се преструктурира, да има директен контрол от страна на Министерство на икономиката върху дружества като „Монтажи“ и да не се позволяват сделки без търгове.

Кирил Петков коментира и твърдението на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, че правителството подготвя удар върху бизнеси, използвайки санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ и на практика заменя една корупционна схема с друга.

„Изпитвам съжаление да чуя подобни думи от Митов, защото ми звучи като адвокат на Пеевски и Божков. Правителството прие силно ограничена дефиниция за свързани лица в опит да предпази коректните фирми и държавните органи да не пострадат от санкциите“, коментира Петков.

2 Comments

  1. Има Такъв Народ е куха фирма, Слави е само фасада и пропаганда , с цел отслабване на ГЕРБ с манипулиране подсъзнанието на народа- омраза към силния и можещия- атакува се направеното , чрез подигравки, осмиване,сриване на доверието, дълбаене на едно място ,докато повярват повече балъци. Затова няма програма за управление, защото през неговото ИТН ще упртавлява ДПС. А социолога от ДБ доц. Стойчо Стойчев налага формулата в ефир-ИТН, ДБ , БСП-защото на другитесоциолози и политолози вече хората не вярват.Мисля , че не греша.Като наредим пъзела – излиза това.

  2. Лъжа и огромна манипулация- източват язовири и после снимат , за да правят внушения.Като целия този театър , в който живеем.И ние живеем в него , защото гласуваме.Кого не виждаме на сцената- ДПС, защото те са сценаристи и продуценти.Те разпределят и порциите и ролите , за да се сформира постановката.Те осигуряват гласовете от чужбина- Турция и Европа , съответно ИТН и Да Б-ия.А у нас – за себе си ,за да са зад кулисите.БСП се оправят както могат , а Тия Мутри са само осребрени да привличат вниманието , като пърхат и риткат.Гласят правителство- тройна коалиция-Итн, БСП, ДБ.ДПС в Народното събрание да гласува като подкрепа.Целта – да излъжат Европа , че изборите са лигитимни и е дошло дясно правителство- все пак гласува тъпата тъй наречена, Градска десница.Целта – 12 милиарда помощи да лапнат.Машините са за да нагласят резултата.Това всичко е редено отдавна, години, всичко е обмислено до детайли.Едва ли искат Русия- ДПС се цели в Европа- там са парите, а Русия се кътка, за да не пречи , а и те искат да влязат в Европа и да я съсипят.Президента взима огъня срещу себе си , за да гласуват всички антигерб за него за следващ мандат, като осигурява достъпа до масивите на НАТО и ЕС , а и да прочисти терена за новата Тройна коалиция, с назначаване на тези маймуни в правителството, които са жертвените агнета.После нейде ще ги скрият , за да не ги вкарат в затвора.Парите- нашите олигарси , контрабандисти, наркомафия- всички, които се опитваше ГЕРБ да отслаби , със силна полицейска власт – ДАНС, разузнаване и чужди служби- затова първо там удариха заговорниците.А нас , прогледналите ни плашат с репресии, газят по бизнеси, пращат проверки или така говорят по медии, може и да блъфират, за да кротуваме, докато не си оправдаят парите.Много пари са вложили олигарси, контрабанда, затворници- наркотрафиканти, – свободен е от репресии само Иво Прокопиев – човек на Иван Костов- разградското направление на ДС.Той иска да застане начело или тези , които са зад него.Е как ГЕРБ да остане- срещу цялата армия държащи парите в страната , кой ще издържи.Затова са срещу Гл Прокурор.Америка помогна с Магнитски , но е недостатъчно- няма време.Ако сформират Парламент , ще гласуват за закриване на спецсъда и прокуратура и са свободни деситилетия , а сме умрели ние, в мизерия и телевизионни обещания за светло бъдеще.

Коментарите са ограничени.