ГЕРБ ревна в Брюксел като дете, преди да го набие майка му

Бойко Борисов

Светослав Терзиев, в. Сега

Групата на ГЕРБ/СДС изрева в Европарламента, че загубилият преди два месеца властта Бойко Борисов е станал жертва на политическа репресия от страна на „прокремълския президент Румен Радев“ и неговото служебно правителство. Евродепутатите на управленския доскоро тандем разпратиха писмо до колегите си от всички политически групи в Брюксел, за да ги привлекат за колективен отпор срещу методите, „използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти“ в България.

Текстът е пълен с етикети като „комунистическа диктатура“, „трудови лагери“, „смърт“, „милиционерска реторика“, „руска шпионска мрежа“ и пр. Целта му е да представи България като заплашена от комунистическа реставрация и прокремълски завой, за да задейства на Запад антикомунистически и антируски рефлекси. Борисов, заради когото страната ни се окичи с образа на най-корумпираната в Европа, се опитва да се укрие в последния си въображаем бункер – антикомунизма, за да не отговаря пред българското и европейското правосъдие за дебели пачки и злато в спалнята, хасиенди в Барселона и другаде, както и разхитени еврофондове. Ден преди да заработи Европейската прокуратура бившите управляващи в България сметнаха за необходимо да се престорят на подложени на политически тормоз, а не на осветяване заради корупция на високо равнище. Служебното правителство още не е извадило наяве техните големи далавери, а те авансово ореваха Брюксел като дете, което знае, че е виновно и че му предстои неприятност от страна на майка му.

Борисов постави на голямо изпитание съпартийците си в Европейската народна партия, които се стъписаха как да му изразят публично съчувствие, след като Съединените щати поименно назоваваха олигарси, оплетени в корупционна симбиоза с „един политически лидер“. А името на лидера оставиха на досетливите.

Цветистият език в писмото

показва, че е дело на литератор или поне е вдъхновено от литератор. Авторът не е посочен, но в групата на подписалите го единственият литератор е Александър Йорданов от ГЕРБ/СДС. Той несъмнено има най-голям опит в такива упражнения, защото е от старите политици на СДС, които проправиха път до европейските институции на жалби от политически опоненти. Когато първото правителство на СДС се свали от власт през 1992 г. по инициатива на премиера си Филип Димитров, неговите съпартийци тръгнаха в отчаянието си да търсят в Европа възмездие срещу България (тогава Александър Йорданов бе председател на Народното събрание). Със същата като днес реторика те настояваха в Съвета на Европа (единствената европейска организация, където страната бе приета току-що) да започне мониторингова процедура над България. Воплите им срещу правителството на Любен Беров, а след това и на Жан Виденов, бяха толкова сърцераздирателни, че наистина заради България Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) измисли мониторинг за новоприетите държави, за да ги контролира как спазват обещанията си за членство. Парадоксът е, че той започна да действа, когато Жан Виденов се провали и на власт дойде правителство на СДС начело с Иван Костов. Той изсърба цялата попара, надробена от неговата партия, защото трябваше ежегодно да дава обяснения пред наблюдателите на ПАСЕ Дейвид Аткинсън (британски консерватор) и Хенинг Гелерод (датски социалдемократ) за погазването на демократичните принципи при собственото му управление. След него мониторингът се трансформира през 2001 г. в постмониторингова процедура (въведена пак заради България), която продължава и до днес. Благодарение на нея страната ни стана европейски доайен на наблюдаваните от ПАСЕ държави с непълноценна демокрация.

Неродената по онова време партия ГЕРБ е невинна за старите изяви на СДС и техните последици, но можеше ако не от техните уроци

да почерпи мъдрост от собствения си опит

Тя дойде на власт през 2009 г. и веднага попадна в мониторинговата процедура на Европейския съюз, въведена заради правителството на Сергей Станишев и търпяната от него корупция на високо равнище и организирана престъпност. Бойко Борисов пое по пътя на Иван Костов, но го извървя три пъти, защото европейският мониторинг го съпътстваше не в един, а в три мандата. Той също не е приключил напълно, а се трансформира в нова процедура за върховенството на закона, която освен България (и Румъния) вече обхваща всички държави. В нейния арсенал няма политически сантименти, на каквито разчитат писмописците от ГЕРБ/СДС, а следи дали държавите имат достатъчно надеждна съдебна система, за да гарантират, че управленските им среди не разграбват европарите. Затова се прави връзка между върховенството на закона и еврофондовете. Досегашната липса на такава връзка, например, се видя в чекмеджето на Бойко Борисов, където пачки с банкноти от по 500 евро се намираха без законни основания, т.е. там не действаше върховенството на закона.

Доскорошният отговорник в правителството на Бойко Борисов за еврофондовете Томислав Дончев даде правилна оценка на писмото на ГЕРБ/СДС: „Това е прозрачност. Нека партньорите ни в Европейския съюз, различните политически групи в Европейския парламент, да са запознати като минимум с позицията на нашата група евродепутати или със ситуацията в страната“. В интервю за Би Ти Ви той обаче не посмя да направи крачката

от „прозрачност“ към „осветяване“

Запитан за раздадените от държавната Българска банка за развитие нисколихвени кредити за 1 млрд. лв. на 8 фирми на олигарси, Дончев направи обратен завой: „Дълбоко не вярвам, че за 3-4 дни или за седмица някой може да осветли или да направи достояние на обществеността какво се е случвало в една банка“. Вероятно надеждата на функционерите на ГЕРБ е, че са замели добре следите си и служебното правителство няма да има време да ги разкрие.

Съставителите на писмото са били доста лекомислени, настоявайки за прозрачност. Евросъюзът наистина трябва да изостри вниманието си към България, а не да го приспива, както стана по времето на Комисията на Жан-Клод Юнкер, който от солидарност с „приятеля“ Борисов бе готов да спре Механизма за сътрудничество и проверка в края на мандата си. Новият механизъм за върховенството на закона, съчетан с пуснатата в действие европейска прокуратура, трябва да компенсира дефицита на работещо правосъдие в България или поне да й помогне да започне да се измъква от блатото на криминалния преход.

Дошло е време Борисов да бъде изкаран на европейски показ, за да затвори скобата на мутрокрацията в най-новата българска история. Европейската прокурорка Лаура Кьовеши вече отправи призив към гражданите да й изпращат сигнали дори на родния си език и посети България. А Мониторинговата група на Европарламента към Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи реши ден след огласяването на американските санкции да изпрати у нас мисия през септември-октомври. Европа изостана много от САЩ в разобличаването на корупцията в България и ще трябва да се погрижи за собствения си образ, защото става дума за проблемен член на ЕС.