Усещането за корупция рязко се е засилило в края на кабинета “Борисов 3”

EURACTIV.com with AFP, превод Антония Коцева

Положението с корупцията се е влошило в целия Европейски съюз по време на пандемията, съобщи международната организация  Transparency International (“Прозрачност без граници“) във вторник (15 юни) в годишния си доклад. България е на челните места в общността по усещане на гражданите за разпространение на корупцията през последните 12 месеца. Тази тенденция се е засилила в последните дни от управлението на правителството на Бойко Борисов.

Като цяло в ЕС пандемията е влошила ситуацията с корупцията. Европейците твърде често са се нуждаели от лични връзки, за да получат медицинска помощ, а някои европейски правителства са използвали кризата в своя изгода.

Между октомври и декември 2020 г. Transparency international анкетира над 40 000 души в 27-те държави от ЕС.  Оказа се, че 29% от анкетираните са разчитали на връзки за достъп до здравни услуги в обществения сектор миналата година. 6% са признали, че им се е наложило да дадат подкуп. Авторите на доклада “Глобален барометър на корупцията – ЕС” заявяват, че разкритията са тревожни с оглед на подготовката на общността да отдели милиарди евро за постпандемично възстановяване.

“Най-вече здравеопазването е горещата точка на корупция, докато правителствата се борят да управляват пандемията на COVID-19“, се казва в годишния доклад за прозрачността и усещането за корупция в ЕС.

Процентът на подкупите в здравния сектор очаквано е най-висок в Румъния (22%) и България (19%), докато използването на лични връзки се случва най-често в Чехия (54%) и Португалия (46%).

48% от българите смятат, че корупцията в страната им се е увеличила през последните 12 месеца. По този показател сме на трето място след Кипър и Словения. На второ място в ЕС сме обаче с 68% по увереност, че правителството се грижи най-вече за собствения си интерес.

Докато 75% от жителите на ЕС смятат, че изнудването от страна на длъжностни лица се случва от време на време и само 7% от хората съобщават, че им се е случвало, в България, Хърватия и Румъния не е изолирано явление.

Трите страни имат най-висок процент изнудване от хора, които имат достъп до обществени услуги. Страната ни е първа със 17%, а другите две са с по 13%. Анкетираните са признали, че от тях или техни близки длъжностни лица са искали подкуп, за да им съдействат.

Много от анкетираните казаха също, че техните правителства не се справят с пандемията по прозрачен начин. Във Франция, Полша и Испания 60% от анкетираните не са доволни.

“Прозрачност без граници” нарече констатациите “особено тревожни в сегашния контекст“.

“Страдащите от COVID-19 се нуждаят не само от медицинска подкрепа, но и от ваксинации, които правителствата да контролират, за да защитят най-уязвимите от вируса. В същото време те трябваше да подготвят националните планове за отпускане на милиарди евро за възстановяване след пандемията”., се казва в доклада.

“Корупцията заплашва всички тези дейности“, казват от организацията и допълват, че правителствата на страните от блока трябва  да “удвоят усилията си, за да осигурят справедливо  възстановяване от продължаващата пандемия“.

Авторите на доклада посочиха Унгария и Полша като страни, които използват кризата като “оправдание за подкопаване на демокрацията“ чрез налагане на регулации, които отслабват демократичните институции.

Други политици пък виждат в трагедията “като шанс за реализиране на печалба“, казват те и посочват лобирането за закупуване на маски. В Германия депутати от консервативната управляваща партия бяха обвинени заради такъв тип намеса на пазара. Там над 60 процента от анкетираните смятат, че правителството е под влиянието на групи, защитаващи частни интереси. Това е и усещането на над половината от анкетираните в Европа относно техните собствени правителства.

Една трета от анкетираните пък мислят, че борбата с корупцията е в стагнация или че корупцията нараства в страната им.

‘Събуждане по телефона’

Погледнато отвъд здравната криза, проучването установи, че една трета от жителите на ЕС смятат, борбата с корупцията е в стагнация или че нараства в страната им, въпреки че има огромни регионални различия.

Почти половината заявиха, че правителството им се справя зле с решаването на проблема.

Респондентите бяха особено предпазливи по отношение на “уютните взаимоотношения“ между правителствата и частния сектор и очевидната лекота, с която компаниите могат да подреждат данъчните си сметки.

“Тези резултати трябва да бъдат сигнал за събуждане“, коментира Михил ван Хултен, директор на “Прозрачност без граници” за Европа.

“Има много незабавни действия, които могат да бъдат предприети“, каза той, “като повишаване на прозрачността на лобирането, както на ниво ЕС, така и на национално ниво и справяне с избягването на данъци“