Патриарх Неофит: Полът не е въпрос на личен избор

„Човекът като мъж или жена е творение Божие и не е въпрос на личен избор. Така, както ние не можем да избираме своите родители, по същия начин не можем да избираме и своя пол – той е наша природна характеристика“, се казва в становище на Светия Синод от днес, подписано от патриах Неофит.

Позицията на църквата е изразявана многократно, включително при шумни обществени скандали като с Истанбулската конвенция. Сега тя е адресирана до Конституционния съд (КС). В КС е образувано дело заради тълкувателен казус при транссексуалност – магисратите са поканили Светия Синод да даде мнение за понятието „пол“.

„За нас, християните, съществуването на биологичен пол по рождение не е ограничение, а е реална възможност за изява и осъществяване на човешката личност в общение с ближните. В цялото двухилядолетно православно Предание както мъжът, така и жената винаги са имали своето естествено, отредено от Бога място в християнското общество“, се казва още в позицията на Светия Синод. Отците са убедени, че „въпросите относно пола, семейството, възпитанието на децата в съвременното общество са въпроси със стратегическа значимост не само за националната и конституционна идентичност на България, но и за съхраняването и бъдещето на човешкия род“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.