Петър Стоянов на премиерата на  „Доблест и наказание“ от  проф. Вили Лилков 

Над 300 души уважиха премиерата на приносния труд на проф. Вили Лилков

Преди няколко седмици на пазара се появи изследването на проф. Вили Лилков „Доблест и наказание“ – книга, която в своята мащабност се превръща в „учебник по човещина, смелост и… подлост“ и проследява детайлно съдбите на хората, помогнали на българските евреи през времето на Втората световна война. 

Премиерата на изданието се проведе на 15 юни в столичния хотел София Хотел Балкан. Малко след 18:00 ч. над 300 души от различни поколения и националности се събраха, за да уважат приносния труд на съавтора на „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурности „Погубената България“

Почетни гости на събитието бяха президентът Петър Стоянов, посланикът на Държавата Израел в България – Н. Пр. Йорам Елрон, председателят на българското представителство на Фондация „Конрад Аденауер“ – Торстен Гайслер, председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ – д-р Александър Оскар, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Соломон Паси и общественици, български евреи, пострадали от комунистическия режим граждани и други.

Главният редактор на издателство „Сиела“ и писател Захари Карабашлиев откри събитието с думите:

„тази книга е и напомняне, че злите времена за човечеството са винаги по-близо, отколкото ни се струва. Понякога те просто идват, въпреки усилията да бъдат избегнати, те са по-големи от нас и не могат да бъдат обърнати. Понякога се налага да се вземе трудна лична позиция, понякога се налага да се избира между човешки закони и божи закони и цената е скъпа.“

Председателят на българското представителство на Фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гайслер благодари на проф. Вили Лилков за задълбочеността и мащаба на неговия труд, който хвърля светлина върху едно от най-мрачните кътчета на световната история. 

Нека не забравяме: Холокостът не е започнал със строежа на концентрационни лагери – започнал е с реч на омразата срещу еврейското малцинство, живеещо в Германия през 20-те години на миналия век. Затова трябва да се борим твърдо и енергично срещу антисемитизма и всякакви други форми на враждебност, насочени към определени групи в обществото.

Н. Пр. Йорам Елрон изтъкна, че: „С изключителния си труд проф. Лилков въздига до ново, много по-високо и заслужено място подвига на българските спасители: с техните имена, лични истории и неоспорими доказателства за героизъм и човечност.“ Той благодари на проф. Лилков, и на всички, въвлечени в този проект:

„Дължим безкрайна признателност за Вашата впечатляваща с мащаба си работа. Това, което научаваме от „Доблест и наказание“, е толкова трогателно и вдъхновяващо! Чувстваме се облагодетелствани от възможността да се запознаем с толкова много истински герои и техния необикновен кураж, тяхната сила, находчивостта им в лицето на бедата, добротата им, състраданието, жертвоготовността.“

Александър Оскар определи „Доблест и наказание“ като своебразен алманах на доброто, на това, което не трябва да забравяме. Защото спасяването на българските евреи се случва въпреки човеконенавистната политика  на нацизма, въпреки трудностите. И сподели, че тази история трябва да се изучава и помни, за да съхраним паметта за великото дело на сънародниците ни.

След него президентът Петър Стоянов (1997-2001) сподели, че според него спасението на българските евреи следва да бъде разглеждано като  „реабилитиране на историята ни“. Той подчерта, че „това е единствената страница от българската история, която не е свързана с убийства, а със спасяване, и това е достоен прочит на историческата действителност.“

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп определи „Доблест и наказание“ като „прозорец към човещината, към доброто дело на нашите предци, благодарение на които да можем да изградим достойни настояще и бъдеще“, а д-р Соломон Паси, чието семейство се споменава три пъти в книгата, цитира някои от писмата, поместени вътре.

В края на вечерта проф. Вили Лилков благодари на всички, които са му помогнали за създаването на неговия многогодишен труд. 

„Доблест и наказание“ е тематично продължение на изданията от поредицата „Незабравените лица на спасението“. В него оживяват тихите дела на „обикновените“ граждани – като   добрия съсед, хлебаря или аптекаря, притекли се на помощ в тежки моменти; фабрикантите, които въпреки забраните приемат на работа бедстващи евреи; обществениците, кметовете, митрополитите, писателите и народните представители, издигнали глас срещу антисемитизма и расовите теории и застанали в защита на евреите. Техните следи не само са почти напълно заличени от историческите хроники, но след 9 септември 1944 г. някои от тях са убити, а други – хвърлени в затвори, концлагери и изселени. Собствеността на мнозина е отнета, лишени са от работа и пенсия, обявени са за врагове на народа и паметта за тях е напълно заличена.

В „Доблест и наказание“ „достойнството и позорът вървят ръка за ръка“. Тази книга е невъзможно да бъде забравена, но това е цената, която трябва да платим, за да не бъде историята повторена.

*„Доблест и наказание“ се издава с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“.

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Дългогодишен ръководител на катедрата по физика в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Общински съветник и заместник-председател на Столичен общински съвет (1999 – 2014), както и народен представител в 43-то Народно събрание (2014 – 2017). 

Дълги години задълбочено проучва архивите на ДС и по-специално документите, които са пряко свидетелство за репресивната политика, която БКП провежда в продължение на 45 години спрямо националния елит, като в резултат на това след „Девети“ той е ликвидиран. Среща се с хора, преживели концлагерите, затворите и изселванията, и записва техните свидетелства. Съавтор с Христо Христов на книгите „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“ и „Погубената България“.

„И ако някой все още не е убеден, че историята на Холокоста трябва да стане задължителен предмет в българските училища, то нека прочете книгата на Вили Лилков. Тя е най-добрият учебник, от който бъдещите поколения ще могат да се учат на човещина, смелост, достойнство, чест и няма да позволят никога върху хората, които го носят, да плющи бичът на подлостта и позора.“

Исак Гозес

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.