Асен Василев: Майката на Пеевски твърди, че няма нищо общо със сина си

Асен Василев

Майката на бившия депутат и бизнесмен Делян Пеевски Ирена Кръстева е възразила срещу включването й в черния списък на санкционираните по Закона Магнитски. Тя твърди, че няма нищо общо с господин Пеевски, съобщи финансовият министър Асен Василев днес пред журналисти, цитиран от в. Сега.

След антикорупционните санкции, които САЩ наложиха на Пеевски и на друг известен бизнесмен – Васил Божков, българските власти изготвиха разширени списъци, в които наред с посочените от Вашингтон граждани и дружества са изброени и други свързани с тях лица. Сред имената фигурира и майката на Пеевски, която през годините бе негов съдружник в медийните му и в други негови бизнесначинания.  Идеята е другите фирми да бъдат предупредени да не работят с „номинираните“, защото има риск санкциите „Магнитски“ да застигнат и тях.

Министър Василев не сподели с какво точно е несъгласна бизнесдамата Ирена Кръстева. Той посочи, че се прави проверка, комисия разглежда предоставените от засегнатите документи  и ако се потвърди, че свързаност няма, имената се изключват от списъка.  Василев припомни случая с гръцката  „Интралот“. Тя също бе в списъка на МФ –  като фирма с участието на хазартния бос Васил Божков, но бе изключена, тъй като проверката за разкрила, че в Търговския регистър при вписването била допусната фактическа грешка и Божков бил неправилно посочен като краен собственик. Как стават такива грешки в официална държавна институция, служебният министър не коментира.

На същата среща журналисти министърът на икономиката Кирил Петков съобщи, че един от осемте най-големи клиенти на ББР изненадващо е обявил, че ще погаси предсрочно дълг от 40 милиона лева. Малко след встъпването си в длъжност Петков разкри, че единствената държавна банка, създадена да подпомага най-вече дребния бизнес, всъщност е раздала огромна част от портфейла си на малко на брой средни и големи фирми. 20 от кредитополучателите на банката са получи близо 3 млрд. заеми от банката.

Сега с тези преждевременно върнати 40 милиона лева ББР ще може да финансира 40, а защо не и 400 малки фирми, обясни министърът на икономиката.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.